![]() |
Coordinació: | GODOY GARCIA, PEDRO |
Any acadèmic 2023-24 |
Denominació | EPIDEMIOLOGIA DE LA NUTRICIÓ | ||||||||||||
Codi | 100621 | ||||||||||||
Semestre d'impartició | 1R Q(SEMESTRE) AVALUACIÓ CONTINUADA | ||||||||||||
Caràcter |
| ||||||||||||
Nombre de crèdits assignatura (ECTS) | 9 | ||||||||||||
Tipus d'activitat, crèdits i grups |
| ||||||||||||
Coordinació | GODOY GARCIA, PEDRO | ||||||||||||
Departament/s | MEDICINA I CIRURGIA | ||||||||||||
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiant | 9 H Presencials 90
Magistral 45 Pràctica i tutories 10 Seminari 45 H. No Presencials 225 | ||||||||||||
Informació important sobre tractament de dades | Consulteu aquest enllaç per a més informació. | ||||||||||||
Idioma/es d'impartició | Català
|
Professor/a (s/es) | Adreça electrònica professor/a (s/es) | Crèdits impartits pel professorat | Horari de tutoria/lloc |
ALSEDA GRAELLS, MIQUEL | miquel.alseda@udl.cat | 5,03 | |
BACH FORADADA, PILAR | mariapilar.bach@udl.cat | 1,4 | |
BAMALA I ZURIGUEL, JOSE PEDRO | pedro.bamala@udl.cat | 1,14 | |
BARBE ILLA, ESTHER | esther.barbe@udl.cat | 1,62 | |
GODOY GARCIA, PEDRO | pere.godoy@udl.cat | 2,81 | |
MONTSERRAT CAPDEVILA, JOSEP | josep.montserrat@udl.cat | 0 |
L’epidemiologia s’ha definit clàssicament com l’estudi dels determinants de la salut i la freqüència de la distribució del sistema salut-malaltia en poblacions humanes. A més, l’epidemiologia és un instrument fonamentalment de la salut pública i molt útil en la planificació i avaluació dels programes de salut.
L’epidemiologia de la nutrició no és una simple especialitat de l’epidemiologia general atès que les variables nutricionals són molt complexes i difícils de mesura i és per això que requereix el recolzament d’altres ciències relacionades, com la nutrició, de forma més amplia i estreta que en qualsevol altre àmbit de l’epidemiologia en general.
En l’assignatura s’estudiaran els diferents tipus d’estudis epidemiològics aplicats a la nutrició. Es revisaran els objectius de l’epidemiologia en la nutrició, els aspectes específics associats a l’avaluació de l’estat nutricional, al mesurament del consum d’aliments i nutrients en les poblacions i les característiques del mesurament de les malalties i les exposicions en les poblacions. Es valoraran els criteris per interpretar les investigacions epidemiològiques en l’àmbit de la nutrició i es presentarà l’epidemiologia dels factors conductuals i socials així com les principals malalties relacionades amb la nutrició.
1. Conèixer el concepte d’epidemiologia, els aspectes específics de l’epidemiologia de la nutrició.
2. Aprendre a utilitzar les principals mesures de freqüència, associació i impacte per estudiar els problemes de salut nutricionals.
3. Comprendre les aplicacions, avantatges i limitacions dels estudis epidemiològics descriptius, observacionals i experimentals per estudiar els problemes de salut associats a la nutrició.
4. Entendre les bases i els continguts de l’avaluació de l’estat nutricional dels individus i poblacions
5. Conèixer i utilitzar les enquestes alimentaries, el registre dietètic, qüestionaris de freqüència de consum, el recordatori de 24 hores i altres instruments per a l’avaluació de l’estat nutricional
6. Entendre la fiabilitat i validesa dels diferents instruments i les seves principals aplicacions en l’avaluació de l’estat nutricional i les principals fonts d’error.
7. Conèixer les bases de la investigació epidemiològica de brots epidèmics associats al consum d’aigua i aliments.
8. Aprendre l’epidemiologia del consum d’alcohol, sedentarisme, sobrepès i altres factors factors associats amb la nutrició
9. Conèixer l’epidemiologia i factors de rics concomitants del càncer, malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial i altres malalties associades amb la nutrició.
Objectiu |
Activitats |
Presencials |
Dedicació estudiant |
---|---|---|---|
1-10 |
Classes magistrals (CM) |
45 h. |
100 h. |
|
Pràctiques laboratori (PL) |
|
|
1-10 |
Seminaris (Sem) |
45 h. |
100 h. |
1,3 i 6 |
Treballs dirigits |
25 h. |
|
|
Tutories (Tut) |
|
|
1. Participar en l’anàlisi, planificació, intervenció i avaluació d’estudis epidemiològics i programes d’intervenció en alimentació i nutrició en diferents àrees.
2. Disenyar i realitzar valoracions nutricionals per identificar les necessitats de la població en termes d’alimentació i nutrició; així com, identificar els determinants de salut nutricional.
Continguts teòrics
Continguts pràctics
Seminaris
S1 -Càlcul de les mesures de freqüència en epidemiologia. Incidència i prevalença S2- La revisió crítica d’estudis de nutrició. Elaboració d’un protocol per a estudiar un problema associat a la nutrició
S3 -Validesa de mesures en els cribrats. Exercici sobre sensibilitat, especificitat i valors predictius
S4 -Utilitat del programa EpiInfo en l’anàlisi de base de dades. Càlcul de mesures d’associació i impacte.
S5 - Nutrició basada en l’evidència. Metaanàlisi. Revisió crítica d’un article S6- Eines a la xarxa d’Internet sobre alimentació i nutrició
S7 -Avaluació de l’estat nutricional. Exercici pràctic S8- Enquestes alimentaries. Exercici pràctic
S8S9- Recordatori de 24 hores
S10- Qüestionari de freqüència. Exercici pràctic S11- Història dietètica. Aspectes pràctics
S12- Taules de composició d’aliments. Aplicacions pràctiques S13- Càlcul del risc cardiovascular. Exercici pràctic
S14- Avaluació de factors conductuals i socials. Exercici físic i consum d’alcohol. Exercici pràctic
S15- Investigació epidemiològica d’una toxiinfecció alimentària
Elaboració d’un protocol d’investigació
Els alumnes hauran de realitzar un protocol de treball per a investigar un problema de salut associat a la nutrició. L’estructura del treball i els continguts hauran de seguir les normes dels articles de revisió que es comentarà en els corresponents seminaris (S-2). Els treball es tutoritzaran durant les hores de pràctiques.
El treball comptarà un 15% de la nota final.
Per assolir els objectius i adquirir les competències atribuïdes es programaran les següents activitats:
Activitat
|
Objectiu |
Descripció |
---|---|---|
Classes magistrals. (CM) | 1-9 | Veure apartat objectius |
Seminaris. (Sem) |
1-3 |
-Càlcul de les mesures de freqüència en epidemiologia. Incidència i prevalença.
-Utilitat del programa EpiInfo en l’anàlisi de base de dades. Càlcul de mesures d’associació i impacte. Validesa de mesures en els cribrats. Exercici sobre sensibilitat, especificitat, i valors predictius.
|
Seminaris. (Sem) |
4-6 |
Avaluació de l’estat nutricional. Exercici pràctic Enquestes alimentaries. Exercici pràctic Fulls de balanç i enquestes familiars Recordatori de 24 hores Qüestionari de freqüència. Exercici pràctic Història dietètica. Aspectes pràctics. Taules de composició d’aliments. Aplicacions.. Pràctiques. Nutrició basada en l’evidència. Metanàlisi Revisió crítica d’una article. Eines a la xarxa d’Internet sobre alimentació i nutrició.
|
Seminaris. (Sem)
|
7 |
Investigació epidemiològica d’una toxiinfecció alimentària. |
Seminaris. (Sem)
|
8-9 |
Càlcul del rics cardiovascular. Exercici pràctic. Avaluació de factors conductuals i socials Exercici físic i consum d’alcohol. Exercici pràctic |
Activitats aula informàtica. (A Inf.)
|
1-3
|
Utilitat del programa EpiInfo en l’anàlisi de base de dades |
Activitats aula informàtica. (A Inf.)
|
4-6 |
Eines a la xarxa d’Internet sobre alimentació i nutrició |
Activitats aula informàtica. (A Inf.)
|
7 |
Investigació epidemiològica d’una toxiinfecció alimentària |
Treballs dirigits (Treb)
|
1, 3 i 6 |
Revisió bibliogràfica i treball per un del 45 temes del programa |
Els aprenentatges s’avaluaran de forma independent en tres àrees: coneixements, seminaris (assistència i participació) i protocol del treball de recerca:
Es supera la matèria amb una puntuació de 5 sobre 10 o superior, però s'ha de superar amb una puntuació de 5 o més cada una de les parts per separat: els coneixements, l'assistència als seminaris i el protocol del treball de recerca.
Bibliografia general
Revistes professionals
WEBs institucionals i altres recursos a Internet