Castellano English
GUIA DOCENT
DIETÈTICA APLICADA
Coordinació:
RUBIO PIQUE, LAURA
Any acadèmic 2023-24
GUIA DOCENT: DIETÈTICA APLICADA 2023-24

Informació general de l'assignatura
DenominacióDIETÈTICA APLICADA
Codi100636
Semestre d'impartició1R Q(SEMESTRE) AVALUACIÓ CONTINUADA
Caràcter
Grau/MàsterCursCaràcterModalitat
Grau en Nutrició Humana i Dietètica4OPTATIVAPresencial
Nombre de crèdits assignatura (ECTS)3
Tipus d'activitat, crèdits i grups
Tipus d'activitatPRAULATEORIA
Nombre de crèdits21
Nombre de grups11
CoordinacióRUBIO PIQUE, LAURA
Departament/sTECNOLOGIA, ENGINYERIA I CIÈNCIA D'ALIMENTS
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiant40% presencial i 60% no presencial
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Idioma/es d'imparticiócatalà / castellà
Distribució de crèdits30 hores en classes presencials: presentació de casos pràctics i resolució dels plantejaments individualment o en grups reduïts
Professor/a (s/es)Adreça electrònica professor/a (s/es)Crèdits impartits pel professoratHorari de tutoria/lloc
RUBIO PIQUE, LAURAlaura.rubio@udl.cat3
Informació complementària de l'assignatura

L'assignatura té com a objectiu fonamental aplicar els coneixements teòrics sobre nutrició obtinguts i saber com desenvolupar, adaptar, orientar, corretgir i aplicar plans d'alimentació, mitjançant les eines que ofereix la dietètica, tant per a individus com per a col·lectivitats, per aconseguir un desenvolupament adequat segons l'estat fisiològic i les circumstàncies individualitzades 

Objectius acadèmics de l'assignatura
Competències

Elaborar i interpretar una història dietètica en persones sanes 

Planificar, confeccionar i fer seguiment de les dietes en individus sans de forma individualitzada

Planificar i confeccionar dietes i menús en col·lectivitats

Desenvolupar programes i guies d'educació nutricional

Continguts fonamentals de l'assignatura

 

TEMA 1. Introducció. Planificació dietètica.

TEMA 2. Biodisponibilitat de nutrients. 

TEMA 3. Estratègies dietètiques per arribar als requeriments proteics. 

TEMA 4. Dietes qualitatives.

TEMA 5. Dietes quantitatives I. 

TEMA 6. Dietes quantitatives II. 

TEMA 7. Dietètica aplicada en l'esport. 

TEMA 8. Dietètica aplicada en pediatria. 

TEMA 9. Dietètica aplicada en vegetarianisme i veganisme.

 

 

Eixos metodològics de l'assignatura

 

 

Pla de desenvolupament de l'assignatura

Es realitzarà una sessió setmanal de 2 hores, incloient teòria i pràctica
Es faran propostes als alumnes de treballs individuals per entregar o exposar en alguna sessió a classe.

Sistema d'avaluació

1.EXÀMENS PARCIALS (60% de nota final)

•Proba escrita I (30%) 

•Proba escrita II (30%) 

 

2. SEMINARIS (40% de nota final)

Activitats a l’aula i ressolució de casos pràctics

 

Bibliografia i recursos d'informació

 

CESNID (2008). Tablas de composición de alimentos por medidas caseras de consumo habitual en España. Ed McGraw-Hill, Madrid.

MAHAN L K. Y ARLIN M. (2009). Nutrición y dietética de Krauser. 12ª ed. Elsevier Masson. Barcelona.

J.SALAS-SALVADÓ(2008) Nutrición y Dietética Clínica. 2ªed. Elsevier Masson.Barcelona 

MARTINEZ HERNÁNDEZ A, PORTILLO BAQUEDANO M DEL P (2011). Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética. Ed. Panamericana. Madrid

MELVIN H. W (2005). Nutrición para la salud, la condición física y el deporte

MUÑOZ M. ARANCETA J. GARCÍA-JALON I. (2004) Nutrición y dietoterapia. Ed. EUNSA. Ediciones Universidad de Navarra.

Enllaços

www.gencat.cat. Guies alimentàries. Generalitat de Catalunya. Agència de salut pùblica

www.aesan.msc.es/ http://www.nutricion.org/

www.who.int/es/ http://www.fao.org/food/nutrition/es

Estrategia NAOS: http://www.naos.aesan.msps.es/

http://www.primeraescuela.com/themesp/nutricion.htm

 

PDF