Coordinació: | RUBIO PIQUE, LAURA |
Any acadèmic 2023-24 |
Denominació | DIETÈTICA APLICADA | |||||||||
Codi | 100636 | |||||||||
Semestre d'impartició | 1R Q(SEMESTRE) AVALUACIÓ CONTINUADA | |||||||||
Caràcter |
| |||||||||
Nombre de crèdits assignatura (ECTS) | 3 | |||||||||
Tipus d'activitat, crèdits i grups |
| |||||||||
Coordinació | RUBIO PIQUE, LAURA | |||||||||
Departament/s | TECNOLOGIA, ENGINYERIA I CIÈNCIA D'ALIMENTS | |||||||||
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiant | 40% presencial i 60% no presencial | |||||||||
Informació important sobre tractament de dades | Consulteu aquest enllaç per a més informació. | |||||||||
Idioma/es d'impartició | català / castellà | |||||||||
Distribució de crèdits | 30 hores en classes presencials: presentació de casos pràctics i resolució dels plantejaments individualment o en grups reduïts |
Professor/a (s/es) | Adreça electrònica professor/a (s/es) | Crèdits impartits pel professorat | Horari de tutoria/lloc |
RUBIO PIQUE, LAURA | laura.rubio@udl.cat | 3 |
L'assignatura té com a objectiu fonamental aplicar els coneixements teòrics sobre nutrició obtinguts i saber com desenvolupar, adaptar, orientar, corretgir i aplicar plans d'alimentació, mitjançant les eines que ofereix la dietètica, tant per a individus com per a col·lectivitats, per aconseguir un desenvolupament adequat segons l'estat fisiològic i les circumstàncies individualitzades
Elaborar i interpretar una història dietètica en persones sanes
Planificar, confeccionar i fer seguiment de les dietes en individus sans de forma individualitzada
Planificar i confeccionar dietes i menús en col·lectivitats
Desenvolupar programes i guies d'educació nutricional
TEMA 1. Introducció. Planificació dietètica.
TEMA 2. Biodisponibilitat de nutrients.
TEMA 3. Estratègies dietètiques per arribar als requeriments proteics.
TEMA 4. Dietes qualitatives.
TEMA 5. Dietes quantitatives I.
TEMA 6. Dietes quantitatives II.
TEMA 7. Dietètica aplicada en l'esport.
TEMA 8. Dietètica aplicada en pediatria.
TEMA 9. Dietètica aplicada en vegetarianisme i veganisme.
Es realitzarà una sessió setmanal de 2 hores, incloient teòria i pràctica
Es faran propostes als alumnes de treballs individuals per entregar o exposar en alguna sessió a classe.
1.EXÀMENS PARCIALS (60% de nota final)
•Proba escrita I (30%)
•Proba escrita II (30%)
2. SEMINARIS (40% de nota final)
Activitats a l’aula i ressolució de casos pràctics
CESNID (2008). Tablas de composición de alimentos por medidas caseras de consumo habitual en España. Ed McGraw-Hill, Madrid.
MAHAN L K. Y ARLIN M. (2009). Nutrición y dietética de Krauser. 12ª ed. Elsevier Masson. Barcelona.
J.SALAS-SALVADÓ(2008) Nutrición y Dietética Clínica. 2ªed. Elsevier Masson.Barcelona
MARTINEZ HERNÁNDEZ A, PORTILLO BAQUEDANO M DEL P (2011). Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética. Ed. Panamericana. Madrid
MELVIN H. W (2005). Nutrición para la salud, la condición física y el deporte
MUÑOZ M. ARANCETA J. GARCÍA-JALON I. (2004) Nutrición y dietoterapia. Ed. EUNSA. Ediciones Universidad de Navarra.
Enllaços
www.gencat.cat. Guies alimentàries. Generalitat de Catalunya. Agència de salut pùblica
www.aesan.msc.es/ http://www.nutricion.org/
www.who.int/es/ http://www.fao.org/food/nutrition/es
Estrategia NAOS: http://www.naos.aesan.msps.es/
http://www.primeraescuela.com/themesp/nutricion.htm