GUIA DOCENT
NUTRICIO EN PACIENTS CRITICS I DEPENDENTS
Coordinació:
Dr. A. Rodríguez Pozo
Any acadèmic 2015-16
GUIA DOCENT: NUTRICIO EN PACIENTS CRITICS I D... 2015-16

Informació general de l'assignatura
DenominacióNUTRICIO EN PACIENTS CRITICS I DEPENDENTS
Codi100630
Semestre d'impartició2n Q Avaluació Continuada
CaràcterOptativa
Nombre de crèdits ECTS6
GrupsGrups de classe: 1; Grups de seminaris: 1; Grups de pràctiques: 7
Crèdits teòrics3
Crèdits pràctics3
CoordinacióDr. A. Rodríguez Pozo
Horari de tutoria/llocA convenir per correu electrònic
Departament/sMedicina i Infermeria
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiantHores globals de l'alumne: 150 hores
Hores presencials: 60 hores
Hores de treball autònom de l'alumne: 90

ModalitatPresencial
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Idioma/es d'imparticióCatalà/castellà
Distribució de crèditsPart 1: Pacientes crítcs 3 crèdits
Part 2: Pacients dependents 3 crèdits
Horari de tutoria/llocA convenir per correu electrònic
Adreça electrònica professor/a (s/es)rodriguez@medicina.udl.cat
lserviag@gmail.com
amaliazapata@telefonica.net
Àngel Rodríguez Pozo
Lluís Servià Goixart
Amàlia Zapata Rojas
Informació complementària de l'assignatura

Els pacients crítics són un grup especial de malalts, en els quals freqüentment és necessari el suport vital a múltiples nivells. Un correcte estat nutricional és una condició fonamental per a les seves possibilitats de recuperació i, d’altra banda, la nutrició en aquests tipus de pacients sol ser molt complicada i difícil i en un elevat percentatge tributaris de nutrició artificial per via enteral i/o parenteral. Avui en dia, el suport nutricional és una part fonamental del tractament en el malalts crítics i una tècnica habitual en les unitats de medicina intensiva.

Un altre tipus de pacients especials són les persones amb disminució de l’activitat funcional i deteriorament cognitiu que habitualment tenen un alt risc de tenir un estat nutricional deficient. La dependència funcional, molt freqüent en la gent gran i en malalties degeneratives, pot causar greus problemes per aconseguir una correcta alimentació. De la mateixa manera, el deteriorament cognitiu també és un factor de risc significatiu de malnutrició. La dependència és, doncs, un factor de risc nutricional  i, per això, és absolutament necessari la valoració, la prevenció i el suport nutricional en aquest tipus de pacients.

Aquesta assignatura optativa de 4art curs del Grau en Nutrició Humana i Dietètica tractarà d’aprofundir en el coneixement i maneig d’aquests dos grups especials de pacients en els quals un correcte suport nutricional és una peça clau en la seva evolució.

Objectius acadèmics de l'assignatura

Els alumnes que superin aquesta assignatura hauran de haver assolit els següents objectius docents:

1. Adquisició de coneixements:

2. Identificar i  saber avaluar

3. Organitzar un pla d’actuació correcte

Competències
Continguts fonamentals de l'assignatura

Continguts teòrics: 30 hores

- Part 1: Malalts crítics: 15 hores

- Part 2: Malalts dependents: 15 hores

Continguts pràctics: 30 hores

- Seminaris: 10 seminaris de 2 hores cadascun, bassats en casos clínics demostratius, tant de pacients crítics com de pacietns dependents.

- Pràctiques clíniques: 10 hores

      - Pràctica 1: Assistència a una unitat d'Hospitalització (UCI): 7 hores en grups de 3 alumnes.

      - Pràctica 2: Taller sobre textura dels aliments i canvis de vies d'administració de la NE. Grup ùnic 3 hores.

 

 

Eixos metodològics de l'assignatura

Aquestes es realitzaran amb tots els alumnes i no són obligatòries. Tenen com a finalitat donar un visió general dels continguts  educatius relacionats amb els coneixements específics de l’assignatura, destacant-hi aquells aspectes que es relacionen amb l’adquisició de competències.

Es programaran  seminaris en grup mitjà (20 alumnes), seran obligatoris. Cada grup es subdividirà en 5 grups de treball que sempre estaran integrats pel mateixos alumnes. Els seminaris giraran al voltant de casos clínics on es treballarà amb  exercicis d’anàlisi, discussió i procediments d’actuació en casos clínics  de problemes reals de la pràctica clínica.

Es programaran dos pràctiques: una d’assistència i treball en una unitat d’hospitalització en grups petits (3 alumnes) i una altra sobre modificació de la textura dels aliments i canvi de vies d’administració de NE en pacients dependents, en grups mitjà de 20 alumnes.

Tindran com a finalitat fer una posada en comú dels continguts temàtics, orientar els aprenentatges evitant la dispersió, clarificar dubtes i establir un diagrama conceptual. És una activitat que es realitzarà a petició dels alumnes, havent-hi contactat prèviament amb el professor corresponent per correu electrònic.

Pla de desenvolupament de l'assignatura

Grau en NHD. Curs 2014-15. 1er semestre.

NUTRICIO EN PACIENTS CRÍTICS I DEPENDENTS

Calendari de classes i seminaris. Aula 1,24

 

Dia

 15-16 h

16-17 h

17-18 h

18-19

 

 

18/09/14

T 1 Crítics Rodri

T 2 Crítics Rodri

T 1 Dep Zapata

T 2 Dep Zapata

25/09/14

T 3 Crítics Rodri

T 4 Crítics Rodri

T 3.1 Dep Zapata

T 3.2 Dep Zapata

02/10/14

T 5 Crítics Servià

T 6 Crítics Servià

Tema 4 Dep Zapata

Tema 5 Dep Zapata

09/10/14

BUTIFARRADA

16/10/14

T 7.1 Crítics Servià

T 7.2 Crítics Servià

T 6.1 Dep Zapata

T 6.2 Dep Zapata

23/10/14

Sem 1 Crítics Servià

Sem 1 Crítics Servià

Sem 2 Dep Zapata

Sem 2 Dep Zapata

30/10/14

T 8 Crítics Servià

T 9 Crítics Servià

T 7 Dep Zapata

T 8 Dep Zapata

31/10/14

Sem 3 Crítcs Rodri

Sem 3 Crítcs Rodri

Sem 4 Dep Zapata

Sem 4 Dep Zapata

06/11/14

Examen 1er control  17-19 h Aula 2.14

13/11/14

T 10 Crítics Servià

T 11 Crítics Servià

T 9.1 Dep Zapata

T 9.2 Dep Zapata

20/11/14

T 12 Crítcs Rodri

T 13 Crítcs Rodri

T 9.3 Dep Zapata

T 9.4 Dep Zapata

27/11/14

Sem 5 Crítics Servià

Sem 5 Crítics Servià

Sem 6 Dep Zapata

Sem 6 Dep Zapata

04/12/14

Tema 14 Crítcs Rodri

Tutoria. SAV

Tema 10 Dep Zapata

Tutoria

11/12/14

Sem 8 Dep Zapata

Sem 8 Dep Zapata

Sem 9 Dep Zapata

Sem 9 Dep Zapata

18/12/14

Examen 2on control  17-19 Aula 2.14

08/01/15

Sem 7 Crítics Rodri

Sem 7 Crítics Rodri

Sem 10 Dep Zapata

Sem 10 Dep Zapata

15/01/15

SAV Rodri

SAV Rodri

SAV Zapata?

SAV Zapata?

22/01/15

Lliure

Lliure

Lliure

Lliure

06/02/15

Examen 3er control  17-19 h Aula 2.14

26/02/15

Examen RECUPERACIÓN 17-19 h 

 

 

 

Primer control:  Crítics: temes 1 al 7

                          Dependents: temes 1-6

 

Segon control:  Crítics: 8 al 11  + seminaris 1 i 3

                          Dependents: Temes 7  a 9 + seminaris 2 i 4

 

Tercer control: Crítics: temes 12 al 14 + seminaris 5 i 7

                         Dependents: temes  10 + seminaris 6,8,9 i 10

 

 

 

 

Pràctica 1. UCI. Hospital Universitari Arnau de Vilanova. 6ª planta, edifici 1, part vella (entrada per la porta del Jardí). Portar bata blanca i carnet d’identificació.

Horari: 9,30 a 13 hores

Curs 2014-15. 1er semestre

PRÀCTIQUES DE NUTRICIÓ EN PACIENTS CRÍTICS I DEPENDENTS (op 8).

 

Pràctica 1. UCI. Hospital Universitari Arnau de Vilanova. 6ª planta, edifici 1, part vella (entrada per la porta del Jardí). Portar bata blanca i carnet d’identificació.

Horari: 9,30 a 13 hores

 

Grup

Nom dels alumnes

Professor

Dia*

Control

1

 

A. Rodríguez

08/01/15

 

 

 

 

 

2

 

LL. Servià

13/01/15

 

 

 

 

 

3

 

A. Rodríguez

15/01/15

 

 

 

 

 

4

 

LL. Servià

20/01/15

 

 

 

 

 

5

 

A. Rodríguez

22/01/15

 

 

 

 

 

6

 

LL. Servià

27/01/15

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

Pràctica 2. Modificació de la textura dels aliments i canvi de vies d’administració de NE en pacients dependents: 3 hores. Portar bata blanca i carnet d’identificació.

 

Pràctica en pacients dependents: 3 hores

Tot el grup

Lloc: Aula d’Habilitats de la Unitat Docent del Hospital Universitari Arnau de Vilanova, 4art pis.

Horari: de 09 a 12 hores

A. Zapata

29/01/15

9-12 h

 

Sistema d'avaluació

Continguts teòrics

60% de la nota final

Continguts pràctics

40% de la nota final

Examen test amb resposta múltiple

Seminaris 18%

Pràctiques + treballs 22%

1er control: 18%

2on control: 18%

3er control: 24%

Assistència controlada

Assistència controlada 11%

Treball amb exposició 11%

 

Bibliografia i recursos d'informació

Textos

Celaya Pérez S (ed). Tratado de nutrición artificial.  Tomos I y II. Grupo Aula Médica. Madrid, 1998.

Celaya S ed. Avances en Nutrición Artificial. PUZ. Zaragoza, 1993.

Cervera P, Clapés J, Rigolfas R. Alimentació i dietoteràpia. 2ª edició.       Interamericana-McGraw-Hill,  Madrid 1994.

Esteban A, Net A y Tomasa A (eds). Tratamiento del paciente crítico. Avances.  Editorial Científico-Médica. Barcelona, 1987.

Esteban A, Ruiz Santana S, Grau T. Alimentación enteral en el paciente grave. Springuer-Verlag Ibérica. Barcelona, 1994.

Gil Hernández A (ed). Tratado de Nutrición. Tomo IV. Nutrición Humana en el Estado de Salud. Editorial Grupo Acción Médica. Madrid 2005.

Ginestal Gómez RJ (ed). Libro de texto de Cuidados Intensivos. Tomos I y II.  ELA-ARAN. Madrid, 1991.

Salas, A. Boada, R. Trallero, ME. Saló eds. Nutrición y dietética clínica. Doyma. Barcelona 2000.

Sax HC, Souba WW. “Alimentación enteral y parenteral: pautas y recomendaciones”. pag 910-932. Clin Med de  Nort, Volumen 77, nº 4. LC Corman eds. México, 1993.

Vázquez C y Santos Ruíz MA.  Vademecum de nutrición artificial. 4ª edición”. Grafinat SA. Madrid, 1996.

Gibney J. et al. Introducción a la nutrición humana. Editorial Acribia, 2002.

Shibs, M., et al. Nutrición en salud y enfermedad. Editorial Mc Grawhill 2003.

Rivero, M. Riba,M. i Vila, LL. Nuevo manual de dietética y nutrición. Ediciones AMV, 2003.

Gomez Sancho M. Medicina paliativa. Editorial Aran 1999.

Rubio M A. Manual de alimentación y nutrición en el anciano. Editorial SCM, Madrid, 2002.

Kathleen Mahan L. Nutrición y dietoterapia de Krause.  10ª edición. Editorial Mcgraw-Hill, Mèxico 2001.

Vellas B.J. Intervención Nutricional en el anciano. Editorial Glosa, Barcelona 2002.

Jürschik Jiménez, P. Tesis doctoral: “Evaluación del estado nutricional de la población mayor de diferentes niveles asistenciales. Utilidad clínica de la escala de Mini Nutricional Assessment (MNA). UdL, 2007.

Gil Hernández A (ed). Tratado de Nutrición, 2ª edición (4 tomos). Editorial Panamericana. Madrid, 2010.

Brown, JE. Nutrición en las diferentes etapas de la vida, 3ª edición. McGraw-Hill. México 2010.

Bezares Sarmiento, V. et alt. Evaluación del estado de nutrición en el ciclo vital humano. McGraw-Hill. México 2012.

Lutz, C y Przytulski, K. Nutrición y dietoterapia, 5ª edición. McGraw-Hill. México 2011.

Clavé P y García Peris P. Guía de diagnóstico y de tratamiento nutricional y rehabilitador de la disfagia orofaríngea. Nestlé Nutrition. Editorial Glocas, SL. Barcelona, 2011.

Williams MH. Nutrición para la salud, condición física y deporte, 7ª edición. McGraw-Hill Interamericana. México, 2006.

 

Adreces d’Intenet

http://www.senpe.com/

http://www.agapea.com/Nutricion-clinica-Nutricion-parenteral-n36303i.htm

http://www.bbraun.es/index.cfm?D8A75C0926134D3DAD40170095598436

http://www.sefh.es/revistas/vol19/n6/347_350.PDF

http://www.espen.org/default.asp?Ticker=Y

http://www.nutritioncare.org/

http://www.senc.es/

http://www.fesnad.org/

http://www.sennutricion.org/

 

Revistes

Journal of parenteral and enteral nutrition: http://jpen.aspenjournals.org/contents-by-date.0.shtml

Nutrición hospitalaria: http://www.grupoaulamedica.com/web/nutricion.cfm

PDF