Coordinació: | Dr. A. Rodríguez Pozo |
Any acadèmic 2015-16 |
Denominació | NUTRICIO EN PACIENTS CRITICS I DEPENDENTS |
Codi | 100630 |
Semestre d'impartició | 2n Q Avaluació Continuada |
Caràcter | Optativa |
Nombre de crèdits ECTS | 6 |
Grups | Grups de classe: 1; Grups de seminaris: 1; Grups de pràctiques: 7 |
Crèdits teòrics | 3 |
Crèdits pràctics | 3 |
Coordinació | Dr. A. Rodríguez Pozo |
Horari de tutoria/lloc | A convenir per correu electrònic |
Departament/s | Medicina i Infermeria |
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiant | Hores globals de l'alumne: 150 hores
Hores presencials: 60 hores Hores de treball autònom de l'alumne: 90 |
Modalitat | Presencial |
Informació important sobre tractament de dades | Consulteu aquest enllaç per a més informació. |
Idioma/es d'impartició | Català/castellà |
Distribució de crèdits | Part 1: Pacientes crítcs 3 crèdits
Part 2: Pacients dependents 3 crèdits |
Horari de tutoria/lloc | A convenir per correu electrònic |
Adreça electrònica professor/a (s/es) | rodriguez@medicina.udl.cat
lserviag@gmail.com amaliazapata@telefonica.net |
Els pacients crítics són un grup especial de malalts, en els quals freqüentment és necessari el suport vital a múltiples nivells. Un correcte estat nutricional és una condició fonamental per a les seves possibilitats de recuperació i, d’altra banda, la nutrició en aquests tipus de pacients sol ser molt complicada i difícil i en un elevat percentatge tributaris de nutrició artificial per via enteral i/o parenteral. Avui en dia, el suport nutricional és una part fonamental del tractament en el malalts crítics i una tècnica habitual en les unitats de medicina intensiva.
Un altre tipus de pacients especials són les persones amb disminució de l’activitat funcional i deteriorament cognitiu que habitualment tenen un alt risc de tenir un estat nutricional deficient. La dependència funcional, molt freqüent en la gent gran i en malalties degeneratives, pot causar greus problemes per aconseguir una correcta alimentació. De la mateixa manera, el deteriorament cognitiu també és un factor de risc significatiu de malnutrició. La dependència és, doncs, un factor de risc nutricional i, per això, és absolutament necessari la valoració, la prevenció i el suport nutricional en aquest tipus de pacients.
Aquesta assignatura optativa de 4art curs del Grau en Nutrició Humana i Dietètica tractarà d’aprofundir en el coneixement i maneig d’aquests dos grups especials de pacients en els quals un correcte suport nutricional és una peça clau en la seva evolució.
Els alumnes que superin aquesta assignatura hauran de haver assolit els següents objectius docents:
1. Adquisició de coneixements:
2. Identificar i saber avaluar
3. Organitzar un pla d’actuació correcte
Continguts teòrics: 30 hores
- Part 1: Malalts crítics: 15 hores
- Part 2: Malalts dependents: 15 hores
Continguts pràctics: 30 hores
- Seminaris: 10 seminaris de 2 hores cadascun, bassats en casos clínics demostratius, tant de pacients crítics com de pacietns dependents.
- Pràctiques clíniques: 10 hores
- Pràctica 1: Assistència a una unitat d'Hospitalització (UCI): 7 hores en grups de 3 alumnes.
- Pràctica 2: Taller sobre textura dels aliments i canvis de vies d'administració de la NE. Grup ùnic 3 hores.
Aquestes es realitzaran amb tots els alumnes i no són obligatòries. Tenen com a finalitat donar un visió general dels continguts educatius relacionats amb els coneixements específics de l’assignatura, destacant-hi aquells aspectes que es relacionen amb l’adquisició de competències.
Es programaran seminaris en grup mitjà (20 alumnes), seran obligatoris. Cada grup es subdividirà en 5 grups de treball que sempre estaran integrats pel mateixos alumnes. Els seminaris giraran al voltant de casos clínics on es treballarà amb exercicis d’anàlisi, discussió i procediments d’actuació en casos clínics de problemes reals de la pràctica clínica.
Es programaran dos pràctiques: una d’assistència i treball en una unitat d’hospitalització en grups petits (3 alumnes) i una altra sobre modificació de la textura dels aliments i canvi de vies d’administració de NE en pacients dependents, en grups mitjà de 20 alumnes.
Tindran com a finalitat fer una posada en comú dels continguts temàtics, orientar els aprenentatges evitant la dispersió, clarificar dubtes i establir un diagrama conceptual. És una activitat que es realitzarà a petició dels alumnes, havent-hi contactat prèviament amb el professor corresponent per correu electrònic.
Grau en NHD. Curs 2014-15. 1er semestre.
NUTRICIO EN PACIENTS CRÍTICS I DEPENDENTS
Calendari de classes i seminaris. Aula 1,24
Dia |
15-16 h |
16-17 h |
17-18 h |
18-19 |
|
|
|||
18/09/14 |
T 1 Crítics Rodri |
T 2 Crítics Rodri |
T 1 Dep Zapata |
T 2 Dep Zapata |
25/09/14 |
T 3 Crítics Rodri |
T 4 Crítics Rodri |
T 3.1 Dep Zapata |
T 3.2 Dep Zapata |
02/10/14 |
T 5 Crítics Servià |
T 6 Crítics Servià |
Tema 4 Dep Zapata |
Tema 5 Dep Zapata |
09/10/14 |
BUTIFARRADA |
|||
16/10/14 |
T 7.1 Crítics Servià |
T 7.2 Crítics Servià |
T 6.1 Dep Zapata |
T 6.2 Dep Zapata |
23/10/14 |
Sem 1 Crítics Servià |
Sem 1 Crítics Servià |
Sem 2 Dep Zapata |
Sem 2 Dep Zapata |
30/10/14 |
T 8 Crítics Servià |
T 9 Crítics Servià |
T 7 Dep Zapata |
T 8 Dep Zapata |
31/10/14 |
Sem 3 Crítcs Rodri |
Sem 3 Crítcs Rodri |
Sem 4 Dep Zapata |
Sem 4 Dep Zapata |
06/11/14 |
Examen 1er control 17-19 h Aula 2.14 |
|||
13/11/14 |
T 10 Crítics Servià |
T 11 Crítics Servià |
T 9.1 Dep Zapata |
T 9.2 Dep Zapata |
20/11/14 |
T 12 Crítcs Rodri |
T 13 Crítcs Rodri |
T 9.3 Dep Zapata |
T 9.4 Dep Zapata |
27/11/14 |
Sem 5 Crítics Servià |
Sem 5 Crítics Servià |
Sem 6 Dep Zapata |
Sem 6 Dep Zapata |
04/12/14 |
Tema 14 Crítcs Rodri |
Tutoria. SAV |
Tema 10 Dep Zapata |
Tutoria |
11/12/14 |
Sem 8 Dep Zapata |
Sem 8 Dep Zapata |
Sem 9 Dep Zapata |
Sem 9 Dep Zapata |
18/12/14 |
Examen 2on control 17-19 Aula 2.14 |
|||
08/01/15 |
Sem 7 Crítics Rodri |
Sem 7 Crítics Rodri |
Sem 10 Dep Zapata |
Sem 10 Dep Zapata |
15/01/15 |
SAV Rodri |
SAV Rodri |
SAV Zapata? |
SAV Zapata? |
22/01/15 |
Lliure |
Lliure |
Lliure |
Lliure |
06/02/15 |
Examen 3er control 17-19 h Aula 2.14 |
|||
26/02/15 |
Examen RECUPERACIÓN 17-19 h |
|||
|
|
|||
|
Primer control: Crítics: temes 1 al 7 Dependents: temes 1-6 |
|||
|
Segon control: Crítics: 8 al 11 + seminaris 1 i 3 Dependents: Temes 7 a 9 + seminaris 2 i 4 |
|||
|
Tercer control: Crítics: temes 12 al 14 + seminaris 5 i 7 Dependents: temes 10 + seminaris 6,8,9 i 10 |
Pràctica 1. UCI. Hospital Universitari Arnau de Vilanova. 6ª planta, edifici 1, part vella (entrada per la porta del Jardí). Portar bata blanca i carnet d’identificació.
Horari: 9,30 a 13 hores
Curs 2014-15. 1er semestre
PRÀCTIQUES DE NUTRICIÓ EN PACIENTS CRÍTICS I DEPENDENTS (op 8).
Pràctica 1. UCI. Hospital Universitari Arnau de Vilanova. 6ª planta, edifici 1, part vella (entrada per la porta del Jardí). Portar bata blanca i carnet d’identificació.
Horari: 9,30 a 13 hores
Grup |
Nom dels alumnes |
Professor |
Dia* |
Control |
1 |
|
A. Rodríguez |
08/01/15 |
|
|
|
|||
|
|
|||
2 |
|
LL. Servià |
13/01/15 |
|
|
|
|||
|
|
|||
3 |
|
A. Rodríguez |
15/01/15 |
|
|
|
|||
|
|
|||
4 |
|
LL. Servià |
20/01/15 |
|
|
|
|||
|
|
|||
5 |
|
A. Rodríguez |
22/01/15 |
|
|
|
|||
|
|
|||
6 |
|
LL. Servià |
27/01/15 |
|
|
|
|||
|
|
|||
7 |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
Pràctica 2. Modificació de la textura dels aliments i canvi de vies d’administració de NE en pacients dependents: 3 hores. Portar bata blanca i carnet d’identificació.
Pràctica en pacients dependents: 3 hores Tot el grup Lloc: Aula d’Habilitats de la Unitat Docent del Hospital Universitari Arnau de Vilanova, 4art pis. Horari: de 09 a 12 hores |
A. Zapata |
29/01/15 |
9-12 h |
Continguts teòrics 60% de la nota final |
Continguts pràctics 40% de la nota final |
|
Examen test amb resposta múltiple |
Seminaris 18% |
Pràctiques + treballs 22% |
1er control: 18% 2on control: 18% 3er control: 24% |
Assistència controlada |
Assistència controlada 11% Treball amb exposició 11% |
Textos
Celaya Pérez S (ed). Tratado de nutrición artificial. Tomos I y II. Grupo Aula Médica. Madrid, 1998.
Celaya S ed. Avances en Nutrición Artificial. PUZ. Zaragoza, 1993.
Cervera P, Clapés J, Rigolfas R. Alimentació i dietoteràpia. 2ª edició. Interamericana-McGraw-Hill, Madrid 1994.
Esteban A, Net A y Tomasa A (eds). Tratamiento del paciente crítico. Avances. Editorial Científico-Médica. Barcelona, 1987.
Esteban A, Ruiz Santana S, Grau T. Alimentación enteral en el paciente grave. Springuer-Verlag Ibérica. Barcelona, 1994.
Gil Hernández A (ed). Tratado de Nutrición. Tomo IV. Nutrición Humana en el Estado de Salud. Editorial Grupo Acción Médica. Madrid 2005.
Ginestal Gómez RJ (ed). Libro de texto de Cuidados Intensivos. Tomos I y II. ELA-ARAN. Madrid, 1991.
Salas, A. Boada, R. Trallero, ME. Saló eds. Nutrición y dietética clínica. Doyma. Barcelona 2000.
Sax HC, Souba WW. “Alimentación enteral y parenteral: pautas y recomendaciones”. pag 910-932. Clin Med de Nort, Volumen 77, nº 4. LC Corman eds. México, 1993.
Vázquez C y Santos Ruíz MA. Vademecum de nutrición artificial. 4ª edición”. Grafinat SA. Madrid, 1996.
Gibney J. et al. Introducción a la nutrición humana. Editorial Acribia, 2002.
Shibs, M., et al. Nutrición en salud y enfermedad. Editorial Mc Grawhill 2003.
Rivero, M. Riba,M. i Vila, LL. Nuevo manual de dietética y nutrición. Ediciones AMV, 2003.
Gomez Sancho M. Medicina paliativa. Editorial Aran 1999.
Rubio M A. Manual de alimentación y nutrición en el anciano. Editorial SCM, Madrid, 2002.
Kathleen Mahan L. Nutrición y dietoterapia de Krause. 10ª edición. Editorial Mcgraw-Hill, Mèxico 2001.
Vellas B.J. Intervención Nutricional en el anciano. Editorial Glosa, Barcelona 2002.
Jürschik Jiménez, P. Tesis doctoral: “Evaluación del estado nutricional de la población mayor de diferentes niveles asistenciales. Utilidad clínica de la escala de Mini Nutricional Assessment (MNA). UdL, 2007.
Gil Hernández A (ed). Tratado de Nutrición, 2ª edición (4 tomos). Editorial Panamericana. Madrid, 2010.
Brown, JE. Nutrición en las diferentes etapas de la vida, 3ª edición. McGraw-Hill. México 2010.
Bezares Sarmiento, V. et alt. Evaluación del estado de nutrición en el ciclo vital humano. McGraw-Hill. México 2012.
Lutz, C y Przytulski, K. Nutrición y dietoterapia, 5ª edición. McGraw-Hill. México 2011.
Clavé P y García Peris P. Guía de diagnóstico y de tratamiento nutricional y rehabilitador de la disfagia orofaríngea. Nestlé Nutrition. Editorial Glocas, SL. Barcelona, 2011.
Williams MH. Nutrición para la salud, condición física y deporte, 7ª edición. McGraw-Hill Interamericana. México, 2006.
Adreces d’Intenet
http://www.agapea.com/Nutricion-clinica-Nutricion-parenteral-n36303i.htm
http://www.bbraun.es/index.cfm?D8A75C0926134D3DAD40170095598436
http://www.sefh.es/revistas/vol19/n6/347_350.PDF
http://www.espen.org/default.asp?Ticker=Y
Revistes
Journal of parenteral and enteral nutrition: http://jpen.aspenjournals.org/contents-by-date.0.shtml
Nutrición hospitalaria: http://www.grupoaulamedica.com/web/nutricion.cfm