Coordinació: | Maria Teresa Piqué Ferré |
Any acadèmic 2014-15 |
Denominació | ALIMENTACIO I ESPORT |
Codi | 100624 |
Semestre d'impartició | 1r Q Avaluació Continuada |
Caràcter | Optativa |
Nombre de crèdits ECTS | 6 |
Crèdits teòrics | 0 |
Crèdits pràctics | 0 |
Coordinació | Maria Teresa Piqué Ferré |
Horari de tutoria/lloc | A concretar |
Departament/s | Tecnologia d'Aliments |
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiant | H. Presencials 60
Magistral 30 Pràctica i tutories 15 Seminari 15 H. No Presencials 92 |
Modalitat | Presencial |
Informació important sobre tractament de dades | Consulteu aquest enllaç per a més informació. |
Idioma/es d'impartició | Català |
Grau/Màster | Grau Nutrició Humana i Dietètica |
Horari de tutoria/lloc | A concretar |
Adreça electrònica professor/a (s/es) | m.teresa@tecal.udl.cat |
En aquesta assignatura l’alumne aprofundirà en els coneixements sobre nutrició i dietètica en l’esport. La Nutrició Esportiva consisteix en l’estudi de la ciència d’aliments, de l’alimentació i de la nutrició en la seva relació directa amb el rendiment esportiu i la forma física dels esportistes i persones físicament actives.
Competències a les que contribueix
MÒDUL 1. Introducció
Concepte de nutrició esportiva. Evolució en la història de la nutrició esportiva.
MÒDUL 2. L’activitat física-esportiva
Classificació de les activitats físiques. Tipus d’esports. Fisiologia de l’esport.
MÒDUL 3. Avaluació de l’estat físic de l’esportista
Proves físiques de rendiment esportiu. Proves d’esforç. Programes d’exercicis.
MÒDUL 4. Necessitats energètiques de l’esportista
Interacció dels sistemes energètics durant l’exercici. Utilització dels substrats energètics. Determinació de les necessitats energètiques de l’esportista.
MÒDUL 5. Avaluació de l’estat nutricional de l’esportista
Valoració global. Valoració de paràmetres antropomètrics. Valoració de paràmetres bioquímics. Qüestionaris d’alimentació i activitat física.
MÒDUL 6. Alimentació en l’esport
Requeriments nutricionals de l’esportista. Hidratació esportiva. Aliments i ajudes ergogèniques nutricionals en l’esport. Dopatge.
MÒDUL 7. Dietes per a esportistes
Característiques generals de la dieta de l’esportista. Tipus de dietes. Plans d’alimentació adaptats a cada activitat esportiva. Elaboració de menús.
MÒDUL 8. La pràctica dietètica en els centres esportius
Avaluació i seguiment dietètic i nutricional de l’esportista. Assessorament dietètic i servei d’alimentació en centres esportius.
MÒDUL 9. Estratègies en activitat física per a la salut
Interacció alimentació i activitat física. Estratègies, plans i programes de promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable.
Objectiu |
Activitats | Presencials | Dedicació estudiant |
1-9 | Classes magistrals | 30 | 30+55=85 |
3,5,7 | Pràctiques | 12 | 12+12=24 |
3,6,8,9 | Seminaris | 15 | 15+15=30 |
7,8,9 | Treballs dirigits | 2 | 2+8=10 |
1-9 | Tutories | 1 | 1+2=3 |
*Dedicació estudiant = Hores presencials + hores de treballs de l’estudiant
Per assolir els objectius i adquirir les competències atribuïdes l’assignatura s’estructura en 15 sessions en les quals es treballaran de forma teòrica i/o pràctica el programa de continguts realitzant diferents tipus activitats pràctiques:
En l’avaluació global de l’assignatura tant el contingut teòric com el contingut pràctic tindran un pes del 50% sobre la nota final de l’assignatura. Per aprovar l’assignatura caldrà aprovar per separat el contingut teòric i pràctic.
L’avaluació de l’aprenentatge serà continuada tenint en compte els següents aspectes:
- Es realitzaran 3 exàmens parcials amb preguntes tipus test i resolució de cas sobre la part teòrica. Aquest tipus d’avaluació correspondrà al 50% de la nota final de l’assignatura.
- L’avaluació de l’apartat pràctic correspondrà al 50% de la nota final de l’assignatura. La participació activa en les pràctiques de laboratori i de rendiment esportiu i la realització dels informes corresponents suposarà el 20% de la nota final. Es valorarà la participació activa en les activitats de resolució de problemes o casos amb un 15% de la nota i la realització dels treballs i exposició oral representarà el 15% de la nota final.
L’apartat pràctic (pràctiques de laboratori, resolució de casos, treballs, etc.) és obligatori i si no es realitza i no es presenten els informes corresponents NO s’aprova l’assignatura.