Coordinació: | SERVIA GOIXART, LUIS |
Any acadèmic 2017-18 |
Denominació | NUTRICIÓ CLÍNICA I DIETOTERÀPIA | ||||||||
Codi | 100618 | ||||||||
Semestre d'impartició | 2N Q(SEMESTRE) AVALUACIÓ CONTINUADA | ||||||||
Caràcter |
| ||||||||
Nombre de crèdits ECTS | 13 | ||||||||
Grups | 1GG,2GM,4GP | ||||||||
Crèdits teòrics | 6 | ||||||||
Crèdits pràctics | 6 | ||||||||
Coordinació | SERVIA GOIXART, LUIS | ||||||||
Departament/s | MEDICINA | ||||||||
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiant | Hores dedicació alumne 325h.
Presencials 130 Magistrals 65 Pràctiques 27 Seminaris 38 | ||||||||
Informació important sobre tractament de dades | Consulteu aquest enllaç per a més informació. | ||||||||
Idioma/es d'impartició | Català/Castellà | ||||||||
Distribució de crèdits | Part 1: Nutrició Clínica: 6,5 crèdits
Part 2: Dietoteràpia: 6,5 crèdits | ||||||||
Horari de tutoria/lloc | A concretar |
Professor/a (s/es) | Adreça electrònica professor/a (s/es) | Crèdits impartits pel professorat | Horari de tutoria/lloc |
FLORENSA ROCA, CRISTINA MONTSERRAT | cfr@medicina.udl.cat | 3 | |
LECUBE TORELLO, ALBERT | lecube@medicina.udl.cat | 4,5 | |
MORENO CASTILLA, CRISTINA | cristinamoreno@medicina.udl.cat | 3 | |
RIUS RIU, FERRAN | ferran.rius@medicina.udl.cat | 1,7 | |
SÁNCHEZ PEÑA, ENRIQUE-JOSÉ | esp2@alumnes.udl.cat | 0 | |
SERVIA GOIXART, LUIS | lservia@medicina.udl.cat | 8,8 | |
TABERNER BONASTRE, PILAR | 3,9 |
La influència dels hàbits alimentaris en la salut de la població és un fet incontrovertible actualment. Addicionalment, es coneixen cada cop més fets sobre la contribució dels hàbits dietètics i la composició dels aliments en la patogènia i progressió de malalties molt prevalents en la nostra societat. Parlem de les malalties metabòliques més prevalents, com la diabetis mellitus, les hiperlipidèmies i la obesitat; també de les malalties cardiovasculars, en la gènesi de les quals intervenen diferents factors ambientals, essent els hàbits dietètics un dels principals; o també, de malalties altament prevalents com el càncer, en el rerefons del quals cada cop hi ha més evidència de la contribució de factors alimentaris en el seu origen.
Addicionalment, hi ha tot un seguit de malalties (malalties digestives, renals, malalties degeneratives, etc) i condicions generades per la pròpia terapèutica actual (tractaments en Oncologia) amb un elevat impacte nutricional en el pacient que requereixen l’aplicació d’estratègies dietètiques i nutricionals com a part del tractament integral de les mateixes.
La utilització de la nutrició i la dietètica clínica com a element terapèutic bàsic en el tractament de totes aquestes condicions, i la demanda social d’atenció a totes aquestes patologies fan imprescindible l’adquisició dels coneixements i les habilitats per part dels professionals que han de tractar específicament aquests tipus de pacients.
D’altra banada, la nutrició artificial ha suposat un avenç científic d’una enorme transcedència per a la medicina clínica moderna, doncs aquesta tècnica avui en dia possibilita mantenir un correcte estat nutricional en certs tipus de malalts, especialment els de tipus més greu, en els quals no és possible una alimentació adecuada por via normal, já sigui degut al seu estat especialment greu, a la propia malaltia, a complicacions o efectes secundaris dels tractaments.
Actualment és possible nodrir artificialment de manera total e indefinida per via enteral o parenteral a tot tipus de pacients, en els quals no sigui posible la alimentació oral normal. També és molt utilitzada la nutrició artificial de manera complementària, tant enteral com parenteral, en una bona proporció de malalts en els quals la alimentació oral o no és suficient o no és del tot efectiva. Ambdues tipus de nutrició artificial, enteral i parenteral, són habitualment i común utilitzades arreu del mon, especialment en el medi hospitalari, essent una tècnica de suport nutricional rutinària i formant part de l’arsenal terapèutic de la medicina moderna. També és de destacar el progressiu augment de la nutrició artificial domiciliària, especialment de la nutrició enteral.
Aquesta assignatura troncal s’imparteix en el 3er curs del Grau en Nutrició Humana i Dietètica durant el proper curs acadèmic i té una durada annual i es pretén transmetre als alumnes els coneixements i les habilitats necessàries que els permetin desenvolupar la seva tasca professional en aquesta àrea de la Nutrició Humana.
1. Adquisició de coneixements:
2. Conèixer i haver vist realitzar:
3.Adquisició de competències en resoldre problemes nutricionals:
Objectiu |
Activitats |
Presencials |
Dedicació estudiant |
1 |
Classes magistrals (CM) |
61 |
183 |
2 i 3 |
Pràctiques clíniques + Treballs dirigits (PC) |
27 |
54 |
2 i 3 |
Seminaris (Sem) |
38 |
76 |
3 |
Tutories (Tut) |
4 |
12 |
|
|
130 |
325 |
28-Aplicar los conocimientos de las Ciencias de los Alimentos y de la Nutrición a la práctica dietética y dietoteràpica
29- Conocer la gastronomía y las técnicas culinarias para optimizar las características organolépticas y nutricionales en dietética y dietoteràpia
30- Identificar las bases de una alimentación saludable
37- Interpretar una historia clínica
38- Comprender y utilizar la terminología empleada en ciencias de la salud
39- Interpretar e integrar los datos clínicos, bioquímicos y farmacológicos en la valoración nutricional del enfermo y en su tratamiento dietético-nutricional
33- Planificar, realizar e interpretar la evaluación del estado nutricional de sujetos y/o grupos, tanto sanos (en todas las situaciones fisiológicas) como enfermos
41- Conocer la organización hospitalaria y las distintas fases del servicio de alimentación y nutrición
42- Participar en el equipo multidisciplinar de una Unidad de Nutrición Hospitalaria
43- Conocer las distintas técnicas y productos de soporte nutricional básico y avanzado
44- Desarrollar e implementar planes de transición dietético-nutricional
46- Comprender la farmacología clínica y la interacción entre fármacos y nutrientes.
CONTINGUTS TEÒRICS: 50%
Introducció a la dietètica clínica. Dieta normal. Dietes terapèutiques. Dietes en situacions específiques. Interaccions entre fàrmacs i nutrients. Aspectes organitzatius de l’alimentació i la dietètica hospitalària. |
TEORIA
|
||||
Núm. |
Tema
|
Hores |
Professor/a |
Data/hora inicia |
1a |
Introducció a la dietètica clínica 1. Conceptes bàsics. Història clínica i dietètica (primera part) |
1 |
C. Florensa |
31/01/2017; 15:00 |
1b |
Introducció a la dietètica clínica 1. Conceptes bàsics. Història clínica i dietètica (segona part). |
1 |
C. Florensa |
31/01/2017; 16:00 |
4 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en calories I. |
1 |
L. Santos |
01/02/2017; 15:00 |
5 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en calories II. |
1 |
L. Santos |
01/02/2017; 16:00 |
6 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en calories III. |
1 |
L. Santos |
07/02/2017; 15:00 |
9 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en textura |
1 |
L. Santos |
07/02/2017; 16:00 |
2 |
Introducció a la dietètica clínica 2. La nutrició amb objectius terapèutics |
1 |
C. Florensa |
21/02/2017; 15:00 |
3 |
Dieta normal. Aspectes generals de l’alimentació en el pacient ingressat |
1 |
C. Florensa |
21/02/2017; 16:00 |
10 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en residus |
1 |
L. Santos |
22/02/2017; 15:00 |
17 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: pacient oncològic |
1 |
L. Santos |
28/02/2017; 15:00 |
7 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en proteïnes |
1 |
F. Rius
|
28/02/2017; 16:00 |
8 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en minerals |
1 |
F. Rius |
01/03/2017; 15:00 |
11a |
Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: insuficiència renal i hepatopatia crònica (primera part) |
1 |
F. Rius |
07/03/2017; 15:00 |
11b |
Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: insuficiència renal i hepatopatia crònica (segona part) |
1 |
F. Rius |
07/03/2017: 16:00 |
12 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: anèmia, osteoporosi, hemocromatosi |
1 |
F. Rius |
08/03/2017; 15:00 |
13a |
Dietes terapèutiques controlades en lípids |
1 |
F. Rius |
21/03/2017: 15:00 |
13b |
Dietes terapèutiques controlades en lípids |
1 |
F. Rius |
21/03/2017; 16:00 |
14 |
Dietes terapèutiques. Dieta sense gluten |
1 |
C. Florensa |
22/03/2017; 15:00 |
15 |
Dietes terapèutiques. Dietes controlades en hidrats de carboni: mono i disacàrids |
1 |
A. Lecube
|
28/03/2017; 15:00 |
16 |
Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: diabetis mellitus. I |
1 |
A. Lecube |
28/03/2017; 16:00
|
18 |
Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: diabetis mellitus i síndrome metabòlica. II |
1 |
A. Lecube |
29/03/2017; 15:00 |
19 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: pacients sotmesos a cirurgia del tub digestiu |
1 |
M. Hernández |
04/04/2017; 15:00 |
20 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en al·lèrgies alimentàries |
1 |
M. Hernández |
04/04/2017; 16:00 |
21 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: síndromes malabsortives i malaltia inflamatòria intestinal |
1 |
M. Hernández |
05/04/2017; 15:00 |
22 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: urolitiasi, hiperuricèmia i litiasi biliar. |
1 |
F. Rius |
18/04/2017; 15:00 |
23 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: infecció per VIH; situacions de gran estrés metabòlic |
1 |
F. Rius |
18/04/2017; 16:00 |
24 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: trastorns de la conducta alimentària |
1 |
F. Rius |
19/04/2017; 15:00 |
25 |
Aspectes organitzatius de l’alimentació i la dietètica hospitalària. |
1 |
C. Florensa |
25/04/2017; 15:00 |
26 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: fibrosi quística i malaltia pulmonar. |
1 |
F. Rius |
25/04/2017; 16:00 |
27 |
Dietes en situacions específiques. Dietes en proves diagnòstiques |
1 |
F. Rius |
26/04/2017; 15:00 |
28 |
Interaccions entre fàrmacs i nutrients. |
1 |
A. Lecube |
02/05/2017; 15:00 |
29 |
Dietes en situacions específiques. Metabolopaties i intoleràncies congènites. |
1 |
F. Rius |
02/05/2017; 16:00 |
|
Tutoria: F. Rius, A.Lecube, L.Santos |
2 |
F. Rius, A. Lecube, C. Moreno |
16/05/2017; 15:00 |
|
Tutoría: C. Florensa, C. Moreno |
1 |
C. Florensa, M. Hernández |
23/05/2017; 15:00 |
1r examen parcial: temes 1-14 |
2 |
Tots |
14/03/2017; 17:00 |
|
2n examen parcial: temes 15-29 |
2 |
Tots |
10/05/2017; 17:00 |
|
Examen final: temes 1-30 |
2 |
Tots |
13/06/2017; 15:00 |
PART II. DIETOTERÀPIA
PART II. DIETOTERAPIA: 30 hores.
Introducció a la nutrició artificial. Nutrició enteral. Nutrició enteral domiciliària. Nutrició parenteral. Nutrició parenteral domiciliària.
Nº |
Tema |
Professor |
Data / Hora |
1 |
Introducció a la nutrició artificial. Concepte i tipus de nutrició artificial. Diferències, avantatges i desavantatges respecte a la alimentació per via oral. Característiques diferencials de la nutrició artificial. |
Ll. Servià |
30/01/2017; 15 h |
2 |
Nutrició enteral. Definició, concepte, tipus, indicacions i contraindicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició enteral. |
B. Martínez |
30/01/2017; 16 h |
3 |
Nutrició enteral. Vies d’administració de la nutrició enteral. Tipus de sondes per a la nutrició enteral. Riscos i complicacions de les sondes. Precaucions. |
Ll. Servià |
03/02/2017; 15 h |
4 |
Nutrició enteral. Dietes per a nutrició enteral. Dietes enterals de laboratori. Dietes completes, incompletes. Amb o sense fibra. Nutrició enteral modular. |
B. Martínez |
03/02/2017; 16 h |
5 |
Nutrició enteral. Suplements dietètics. Tipus i funcions. Principals indicacions. Com pautar els suplements nutricionals en la pràctica clínica. |
B. Martínez |
08/02/2017; 15 h |
6 |
Nutrició enteral. Esquemes d’administració de la nutrició enteral. Sistemàtica d'actuació en la posta en marxa i en el seguiment de la nutrició enteral |
B. Martínez |
08/02/2017; 16 h |
7 |
Nutrició enteral. Riscos i perills de la nutrició enteral. Complicacions més freqüents en la pràctica clínica. Pautes d’actuació per a la seva prevenció. Controls i seguiment del pacient amb nutrició enteral. |
Ll. Servià |
09/02/2017; 15 h |
8 |
Nutrició enteral i fàrmacs. |
B. Martínez |
09/02/2017; 16 h |
9 |
Nutrició enteral. Posta en marxa d’una nutrició enteral. |
Ll. Servià |
24/02/2017; 15 h |
10 |
Nutrició enteral. Nutrició enteral a domicili: Definició. Indicacions i contraindicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició enteral domiciliària. Vies d'accés preferents al domicili |
B. Martínez |
24/02/2017; 16 h |
11 |
Nutrició enteral. Nutrició enteral a domicili: Planificació d’un programa de NE domiciliaria. Educació del malalt i la família en les tècniques de suport domiciliari. Seguiment del pacient. |
B. Martínez |
03/03/2017; 15 h |
12 |
Nutrició parenteral. Definició, concepte, tipus i indicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició. |
Ll. Servià |
03/03/2017; 16 h |
13 |
Nutrició parenteral. Vies d’administració i catèters per a la nutrició parenteral. Riscos i perills de les vies per a l'administració de la nutrició parenteral. |
Ll. Servià |
10/03/2017; 15 h |
14 |
Nutrició parenteral. Substrats nutricionals en nutrició perenteral. Solucions hidrocarbonades i proteiques. Principals característiques i funcions en les unitats de nutrició parenteral |
B. Martínez |
10/03/2017; 16 h |
15 |
Nutrició parenteral. Substrats nutricionals en nutrició perenteral. Emulsions lipídiques i formulacions hidroelectrolítiques i vitamíniques. Principals característiques i funcions en les unitats de nutrició parenteral |
B. Martínez |
24/03/2017; 15 h |
16 |
Nutrició parenteral. Barreges en nutrició perenteral. Formulació de les barreges per nutrició parenteral. Campanes de flux laminar |
B. Martínez |
24/03/2017; 16 h |
17 |
Nutrició parenteral. Control de qualitat fisicoquímics i bacteriològics. Sistema de càtering. |
B. Martínez |
31/03/2017; 15 h |
18 |
Nutrició parenteral. Programes nutricionals en nutrició parenteral. Nutrició estàndard, nutrició enfermetat-específica i nutrició òrgano-específica. Programes de nutrició parenteral més comuns en la pràctica clínica. |
B. Martínez |
31/03/2017; 16 h |
19 |
Nutrició parenteral. Mètodes d'administració de la nutrició parenteral. Nutrició parenteral amb bomba i amb sistema de gravetat. Pautes d'inici i de manteniment en nutrició parenteral. Esquemes de retirada de la nutrició parenteral |
Ll. Servià |
07/04/2017; 15 h |
Nº |
Tema |
Professor |
Data / Hora |
20 |
Nutrició parenteral. Riscos i perills de la nutrició parenteral. Complicacions associades a la nutrició parenteral: complicacions mecàniques, metabòliques i sèptiques. Sistemàtica d'actuació pel control i prevenció de les complicacions secundàries a la nutrició parenteral |
Ll. Servià |
07/04/2017; 16 h |
21 |
Nutrició parenteral. Controls i seguiment de la nutrició parenteral. Seguiment de l'estat nutricional: paràmetres clínics, antropomètrics i biològics. Balanç nitrogenat. Seguiment i controls de infermeria |
Ll.Servià |
21/04/2017; 15 h |
22 |
Nutrició parenteral. Posta en marxa d’una nutrició parenteral |
Ll. Servià |
21/04/2017; 16 h |
23 |
Nutrició parenteral. Cas clínic demostratiu |
B. Martínez |
28/04/2017; 15 h |
24 |
Nutrició parenteral. Nutrició parenteral a domicili: Nutrició parenteral a domicili. Definició, indicacions i contraindicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició parenteral domiciliària. Vies d'accés preferents per utilitzar a domicili. |
B. Martínez |
28/04/2017; 16 h |
25 |
Nutrició parenteral. Nutrició parenteral a domicili: Planificació d’un programa de nutrició artificial domiciliaria. Educació del malalt i la família en les tècniques de suport domiciliari. Seguiment dels pacients. |
B. Martínez |
05/05/2017; 15 h |
26 |
Nutrició parenteral. Nutrició artificial en pediatria: Indicacions de la nutrició artificial en pediatria. Característiques específiques de les vies d’accés i d'administració. Nutrició enteral i parenteral pediàtriques. |
B. Martínez |
05/05/2017; 16 h |
27 |
Tutoria |
|
|
28 |
Exàmens 1r examen parcial: temes 1-11 2n examen parcial: temes 12-18 3r examen parcial: temes 19-26 Recuperació |
Tots |
17/03/2017; 17-19 12/05/2017; 17-19 16/06/2017; 15-17 30/06/2017; 15-17 |
Pràctica 2: Aquesta pràctica clínica és una activitat d’avaluació de l'estat nutricional, càlcul de les necessitats nutricionals, disseny d’un programa de nutrició artificial i utilització del balanç nitrogenat.
Pràctica 3: Pràctica clínica dedicada a l’exploració antropomètrica (pes, alçada, perímetres, plecs cutanis) com a part fonamental de l’exploració de l’estat nutricional. Es portarà a terme al laboratori d’habilitats del Centre de Simulació Clínica de la Unitat Docent de la Facultat de Medicina, utilitzant models simulats i els propis alumnes com a subjectes d’exploració.
Seminaris: Es programaran 8 seminaris sobre continguts basats en casos clínics habituals en la pràctica clínica de la Nutrició Clínica.
Durada: 2 hores cadascun
Lloc: Aules de seminaris
Grups: 15-20 alumnes
Sessió audiovisual: Es portarà en terme a l’aula de classe i consistirà en la projecció de pel·lícules filmades sobre les tècniques de col·locació de vies per a la nutrició artificial.
Per assolir els objectius i adquirir les competències atribuïdes es programaran les següents activitats:
Activitat |
Objectiu |
Descripció |
---|---|---|
Classes magistrals (CM) |
1 |
|
Seminaris (Sem) |
1,2 |
|
Pràctica clínica (PC) |
1,2,3 |
|
Treballs dirigits (Treb) |
2,3 |
|
Sessions audiovisuals (SAU) |
2 i 3 |
|
Tutories (Tut) |
1,2,3 |
|
2on semestre: Part 1: Nutrició clínica. Veure calendari en continguts.
2on semestre: part 2. Dietoteràpia. Veure calendari en continguts.
Continguts teòrics 60% de la nota final |
Continguts pràctics 40% de la nota final |
||
Examen test amb resposta múltiple |
Seminaris 18% (40% en Nutrició) |
Pràctiques +/- treballs 22% |
|
Nutrició Clínica: * 1r control: 30% 2n control: 30%
|
Dietoteràpia: 1r control: 18% 2n control: 18% 3r control: 24% |
Assistència controlada |
En el cas de Dietoteràpia: Assistència controlada 11% Treball amb exposició 11% |
* En els parcials de Nutrició Clínica (i en el final) la nota mínima per aprovar és el 5. S’ha de contar que cada resposta fallada descompta 0,25 punts.
NUTRICIÓ CLÍNICA
Llibres
Adreces d’Intenet
Revistes
DIETOTERÀPIA
Textos
Adreces d’Intenet
http://www.agapea.com/Nutricion-clinica-Nutricion-parenteral-n36303i.htm
http://www.bbraun.es/index.cfm?D8A75C0926134D3DAD40170095598436
http://www.sefh.es/revistas/vol19/n6/347_350.PDF
http://www.espen.org/default.asp?Ticker=Y
Revistes
Journal of parenteral and enteral nutrition:http://jpen.aspenjournals.org/contents-by-date.0.shtml
Nutrición hospitalaria:http://www.grupoaulamedica.com/web/nutricion.cfm