Castellano English
GUIA DOCENT
NUTRICIÓ CLÍNICA I DIETOTERÀPIA
Coordinació:
SERVIA GOIXART, LUIS
Any acadèmic 2017-18
GUIA DOCENT: NUTRICIÓ CLÍNICA I DIETOTERÀPIA 2017-18

Informació general de l'assignatura
DenominacióNUTRICIÓ CLÍNICA I DIETOTERÀPIA
Codi100618
Semestre d'impartició2N Q(SEMESTRE) AVALUACIÓ CONTINUADA
Caràcter
Grau/MàsterCursCaràcterModalitat
Grau en Nutrició Humana i Dietètica3OBLIGATÒRIAPresencial
Nombre de crèdits ECTS13
Grups1GG,2GM,4GP
Crèdits teòrics6
Crèdits pràctics6
CoordinacióSERVIA GOIXART, LUIS
Departament/sMEDICINA
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiantHores dedicació alumne 325h.

Presencials 130
Magistrals 65
Pràctiques 27
Seminaris 38
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Idioma/es d'imparticióCatalà/Castellà
Distribució de crèditsPart 1: Nutrició Clínica: 6,5 crèdits
Part 2: Dietoteràpia: 6,5 crèdits
Horari de tutoria/llocA concretar
Professor/a (s/es)Adreça electrònica professor/a (s/es)Crèdits impartits pel professoratHorari de tutoria/lloc
FLORENSA ROCA, CRISTINA MONTSERRATcfr@medicina.udl.cat3
LECUBE TORELLO, ALBERTlecube@medicina.udl.cat4,5
MORENO CASTILLA, CRISTINAcristinamoreno@medicina.udl.cat3
RIUS RIU, FERRANferran.rius@medicina.udl.cat1,7
SÁNCHEZ PEÑA, ENRIQUE-JOSÉesp2@alumnes.udl.cat0
SERVIA GOIXART, LUISlservia@medicina.udl.cat8,8
TABERNER BONASTRE, PILAR3,9
Informació complementària de l'assignatura

La influència dels hàbits alimentaris en la salut de la població és un fet incontrovertible actualment. Addicionalment, es coneixen cada cop més fets sobre la contribució dels hàbits dietètics i la composició dels aliments en la patogènia i progressió de malalties molt prevalents en la nostra societat. Parlem de les malalties metabòliques més prevalents, com la diabetis mellitus, les hiperlipidèmies i la obesitat; també de les malalties cardiovasculars, en la gènesi de les quals intervenen diferents factors ambientals, essent els hàbits dietètics un dels principals; o també, de malalties altament prevalents com el càncer, en el rerefons del quals cada cop hi ha més evidència de la contribució de factors alimentaris en el seu origen.

Addicionalment, hi ha tot un seguit de malalties (malalties digestives, renals, malalties degeneratives, etc) i condicions generades per la pròpia terapèutica actual (tractaments en Oncologia) amb un elevat impacte nutricional en el pacient que requereixen l’aplicació d’estratègies dietètiques i nutricionals com a part del tractament integral de les mateixes.

La utilització de la nutrició i la dietètica clínica com a element terapèutic bàsic en el tractament de totes aquestes condicions, i la demanda social d’atenció a totes aquestes patologies fan imprescindible l’adquisició dels coneixements i les habilitats per part dels professionals que han de tractar específicament aquests tipus de pacients.

D’altra banada, la nutrició artificial ha suposat un avenç científic d’una enorme transcedència per a la medicina clínica moderna, doncs aquesta tècnica avui en dia possibilita mantenir un correcte estat nutricional en certs tipus de malalts, especialment els de tipus més greu, en els quals no és possible una alimentació adecuada por via normal, já sigui degut al seu estat especialment greu, a la propia malaltia, a complicacions o efectes secundaris dels tractaments.

Actualment és possible nodrir artificialment de manera total e indefinida per via enteral o parenteral a tot tipus de pacients, en els quals no sigui posible la alimentació oral normal. També és molt utilitzada la nutrició artificial de manera complementària, tant enteral com parenteral, en una bona proporció de malalts en els quals la alimentació oral o no és suficient o no és del tot efectiva. Ambdues tipus de nutrició artificial, enteral i parenteral, són habitualment i común utilitzades arreu del mon, especialment en el medi hospitalari, essent una tècnica de suport nutricional rutinària i formant part de l’arsenal terapèutic de la medicina moderna. També és de destacar el progressiu augment de la nutrició artificial domiciliària, especialment de la nutrició enteral.

Aquesta assignatura troncal s’imparteix en el 3er curs del Grau en Nutrició Humana i Dietètica durant el proper curs acadèmic i té una durada annual i es pretén transmetre als alumnes els coneixements i les habilitats necessàries que els permetin desenvolupar la seva tasca professional en aquesta àrea de la Nutrició Humana.

Objectius acadèmics de l'assignatura

1. Adquisició de coneixements:

2. Conèixer i haver vist realitzar:

3.Adquisició de competències en resoldre problemes nutricionals:

Objectiu

Activitats

Presencials

Dedicació estudiant

1

Classes magistrals (CM)

61

183

2 i 3

Pràctiques clíniques + Treballs dirigits (PC)

27

54

2 i 3

Seminaris (Sem)

38

76

3

Tutories (Tut)

4

12

 

 

130

325

Competències

28-Aplicar los conocimientos de las Ciencias de los Alimentos y de la Nutrición a la práctica dietética y dietoteràpica
29- Conocer la gastronomía y las técnicas culinarias para optimizar las características organolépticas y nutricionales en dietética y dietoteràpia
30- Identificar las bases de una alimentación saludable
37- Interpretar una historia clínica
38- Comprender y utilizar la terminología empleada en ciencias de la salud
39- Interpretar e integrar los datos clínicos, bioquímicos y farmacológicos en la valoración nutricional del enfermo y en su tratamiento dietético-nutricional
33- Planificar, realizar e interpretar la evaluación del estado nutricional de sujetos y/o grupos, tanto sanos (en todas las situaciones fisiológicas) como enfermos
41- Conocer la organización hospitalaria y las distintas fases del servicio de alimentación y nutrición
42- Participar en el equipo multidisciplinar de una Unidad de Nutrición Hospitalaria
43- Conocer las distintas técnicas y productos de soporte nutricional básico y avanzado
44- Desarrollar e implementar planes de transición dietético-nutricional
46- Comprender la farmacología clínica y la interacción entre fármacos y nutrientes.

Continguts fonamentals de l'assignatura

CONTINGUTS TEÒRICS: 50%

Introducció a la dietètica clínica. Dieta normal. Dietes terapèutiques. Dietes en situacions específiques. Interaccions entre fàrmacs i nutrients. Aspectes organitzatius de l’alimentació i la dietètica hospitalària.

TEORIA

 

Núm.

Tema

 

Hores

Professor/a

Data/hora inicia

1a

Introducció a la dietètica clínica 1. Conceptes bàsics. Història clínica i dietètica (primera part)

1

C. Florensa

31/01/2017; 15:00

1b

Introducció a la dietètica clínica 1. Conceptes bàsics. Història clínica i dietètica (segona part).

1

C. Florensa

31/01/2017; 16:00

4

Dietes terapèutiques. Dietes controlades en calories I.

1

L. Santos

01/02/2017;

15:00

5

Dietes terapèutiques. Dietes controlades en calories II.

1

L. Santos

01/02/2017; 16:00

6

Dietes terapèutiques. Dietes controlades en calories III.

1

L. Santos

07/02/2017; 15:00

9

Dietes terapèutiques. Dietes controlades en textura

1

L. Santos

07/02/2017; 16:00

2

Introducció a la dietètica  clínica 2. La nutrició amb objectius terapèutics

1

C. Florensa

21/02/2017; 15:00

3

Dieta normal. Aspectes generals de l’alimentació en el pacient ingressat

1

C. Florensa

21/02/2017; 16:00

10

Dietes terapèutiques. Dietes controlades en residus

1

L. Santos

22/02/2017; 15:00

17

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: pacient oncològic

1

L. Santos

28/02/2017; 15:00

7

Dietes terapèutiques. Dietes controlades en proteïnes

1

F. Rius

 

28/02/2017; 16:00

8

Dietes terapèutiques. Dietes controlades  en minerals

1

F. Rius

01/03/2017; 15:00

11a

Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: insuficiència renal i hepatopatia crònica (primera part)

1

F. Rius

07/03/2017; 15:00

11b

Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: insuficiència renal i hepatopatia crònica (segona part)

1

F. Rius

07/03/2017: 16:00

12

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: anèmia, osteoporosi, hemocromatosi

1

F. Rius

08/03/2017; 15:00

13a

Dietes terapèutiques controlades en lípids

1

F. Rius

21/03/2017: 15:00

13b

Dietes terapèutiques controlades en lípids

1

F. Rius

21/03/2017; 16:00

14

Dietes terapèutiques. Dieta sense gluten

1

C. Florensa

22/03/2017; 15:00

15

Dietes terapèutiques. Dietes controlades en hidrats de carboni: mono i disacàrids

1

A. Lecube

 

28/03/2017; 15:00

16

Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: diabetis mellitus. I

1

A. Lecube

28/03/2017; 16:00

 

18

Dietes en situacions específiques. Dietes amb diferents punts de control: diabetis mellitus i síndrome metabòlica. II

1

A. Lecube

29/03/2017; 15:00

19

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: pacients sotmesos a cirurgia del tub digestiu

1

M. Hernández

04/04/2017; 15:00

20

Dietes en situacions específiques. Dietes en al·lèrgies alimentàries

1

M. Hernández

04/04/2017; 16:00

21

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: síndromes malabsortives i malaltia inflamatòria intestinal

1

M. Hernández

05/04/2017; 15:00

22

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: urolitiasi, hiperuricèmia i litiasi biliar.

1

F. Rius

18/04/2017; 15:00

23

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: infecció per VIH; situacions de gran estrés metabòlic

1

F. Rius

18/04/2017; 16:00

24

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: trastorns de la conducta alimentària

1

F. Rius

19/04/2017; 15:00

25

Aspectes organitzatius de l’alimentació i la dietètica hospitalària.

1

C. Florensa

25/04/2017; 15:00

26

Dietes en situacions específiques. Dietes en patologies específiques: fibrosi quística i malaltia pulmonar.

1

F. Rius

25/04/2017; 16:00

27

Dietes en situacions específiques. Dietes en proves diagnòstiques

1

F. Rius

26/04/2017; 15:00

28

Interaccions entre fàrmacs i nutrients.

1

A. Lecube

02/05/2017; 15:00

29

Dietes en situacions específiques. Metabolopaties i intoleràncies congènites.

1

F. Rius

02/05/2017; 16:00

 

Tutoria: F. Rius, A.Lecube, L.Santos

2

F. Rius, A. Lecube, C. Moreno

16/05/2017; 15:00

 

Tutoría: C. Florensa, C. Moreno

1

C. Florensa, M. Hernández

23/05/2017; 15:00

1r examen parcial: temes 1-14

2

Tots

14/03/2017; 17:00

2n examen parcial: temes 15-29

2

Tots

10/05/2017; 17:00

Examen final: temes 1-30

2

Tots

13/06/2017; 15:00

PART II. DIETOTERÀPIA

PART II. DIETOTERAPIA: 30 hores.

 

 

Introducció a la nutrició artificial. Nutrició enteral. Nutrició enteral domiciliària. Nutrició parenteral. Nutrició parenteral domiciliària.

 

Tema

Professor

Data / Hora

1

Introducció a la nutrició artificial. Concepte i tipus de nutrició artificial. Diferències, avantatges i desavantatges respecte a la alimentació per via oral. Característiques diferencials de la nutrició artificial.

 Ll. Servià

30/01/2017; 15 h

2

Nutrició enteral. Definició, concepte, tipus, indicacions i contraindicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició enteral.

B. Martínez

30/01/2017; 16 h

3

Nutrició enteral. Vies d’administració de la nutrició enteral. Tipus de sondes per a la nutrició enteral. Riscos i complicacions de les sondes. Precaucions.

Ll. Servià

03/02/2017; 15 h

4

Nutrició enteral. Dietes per a nutrició enteral. Dietes enterals de laboratori. Dietes completes, incompletes. Amb o sense fibra. Nutrició enteral modular.

B. Martínez

03/02/2017; 16 h

5

Nutrició enteral. Suplements dietètics. Tipus i funcions. Principals indicacions. Com pautar els suplements nutricionals en la pràctica clínica.

B. Martínez

08/02/2017; 15 h

6

Nutrició enteral. Esquemes d’administració de la nutrició enteral. Sistemàtica d'actuació en la posta en marxa i en el seguiment de la nutrició enteral

B. Martínez

08/02/2017; 16 h

7

Nutrició enteral. Riscos i perills de la nutrició enteral. Complicacions més freqüents en la pràctica clínica. Pautes d’actuació per a la seva prevenció.

Controls i seguiment del pacient amb nutrició enteral.

Ll. Servià

09/02/2017; 15 h

8

Nutrició enteral i fàrmacs.

B. Martínez

09/02/2017; 16 h

9

Nutrició enteral. Posta en marxa d’una nutrició enteral.

Ll. Servià

24/02/2017; 15 h

10

Nutrició enteral. Nutrició enteral a domicili: Definició. Indicacions i contraindicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició enteral domiciliària. Vies d'accés preferents al domicili

B. Martínez

24/02/2017; 16 h

11

Nutrició enteral. Nutrició enteral a domicili: Planificació d’un programa de NE domiciliaria. Educació del malalt i la família en les tècniques de suport domiciliari. Seguiment del pacient.

B. Martínez

03/03/2017; 15 h

12

Nutrició parenteral. Definició, concepte, tipus i indicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició.

Ll. Servià

03/03/2017; 16 h

13

Nutrició parenteral. Vies d’administració i catèters per a la nutrició parenteral. Riscos i perills de les vies per a l'administració de la nutrició parenteral.

Ll. Servià

10/03/2017; 15 h

14

Nutrició parenteral. Substrats nutricionals en nutrició perenteral. Solucions hidrocarbonades i proteiques. Principals característiques i funcions en les unitats de nutrició parenteral

B. Martínez

10/03/2017; 16 h

15

Nutrició parenteral. Substrats nutricionals en nutrició perenteral. Emulsions lipídiques i formulacions hidroelectrolítiques i vitamíniques. Principals característiques i funcions en les unitats de nutrició parenteral

B. Martínez

24/03/2017; 15 h

16

Nutrició parenteral. Barreges en nutrició perenteral. Formulació de les barreges per nutrició parenteral. Campanes de flux laminar

B. Martínez

24/03/2017; 16 h

17

Nutrició parenteral. Control de qualitat fisicoquímics i bacteriològics. Sistema de càtering.

B. Martínez

31/03/2017; 15 h

18

Nutrició parenteral. Programes nutricionals en nutrició parenteral. Nutrició estàndard, nutrició enfermetat-específica i nutrició òrgano-específica. Programes de nutrició parenteral més comuns en la pràctica clínica.

B. Martínez

31/03/2017; 16 h

19

Nutrició parenteral. Mètodes d'administració de la nutrició parenteral. Nutrició parenteral amb bomba i amb sistema de gravetat. Pautes d'inici i de manteniment en nutrició parenteral. Esquemes de retirada de la nutrició parenteral

Ll. Servià

07/04/2017; 15 h

Tema

Professor

Data / Hora

20

Nutrició parenteral. Riscos i perills de la nutrició parenteral. Complicacions associades a la nutrició parenteral: complicacions mecàniques, metabòliques i sèptiques. Sistemàtica d'actuació pel control i prevenció de les complicacions secundàries a la nutrició parenteral

Ll. Servià

07/04/2017; 16 h

21

Nutrició parenteral. Controls i seguiment de la nutrició parenteral. Seguiment de l'estat nutricional: paràmetres clínics, antropomètrics i biològics. Balanç nitrogenat. Seguiment i controls  de infermeria

Ll.Servià

21/04/2017; 15 h

22

Nutrició parenteral. Posta en marxa d’una nutrició parenteral

Ll. Servià

21/04/2017; 16 h

23

Nutrició parenteral. Cas clínic demostratiu

B. Martínez

28/04/2017; 15 h

24

Nutrició parenteral. Nutrició parenteral a domicili: Nutrició parenteral a domicili. Definició, indicacions i contraindicacions. Principals patologies susceptibles de ser tractades amb nutrició parenteral domiciliària. Vies d'accés preferents per utilitzar a domicili.

B. Martínez

28/04/2017; 16 h

25

Nutrició parenteral. Nutrició parenteral a domicili: Planificació d’un programa de nutrició artificial domiciliaria. Educació del malalt i la família en les tècniques de suport domiciliari. Seguiment dels pacients.

B. Martínez

05/05/2017; 15 h

26

Nutrició parenteral. Nutrició artificial en pediatria: Indicacions de la nutrició artificial en pediatria. Característiques específiques de les vies d’accés i d'administració. Nutrició enteral i parenteral pediàtriques.

B. Martínez

05/05/2017; 16 h

27

Tutoria

 

 

28

Exàmens

1r examen parcial: temes 1-11

2n examen parcial: temes 12-18

3r examen parcial: temes 19-26

Recuperació

Tots

 

17/03/2017; 17-19

12/05/2017; 17-19

16/06/2017; 15-17

30/06/2017; 15-17

 

 

 

Pràctica 2: Aquesta pràctica clínica és una activitat d’avaluació de l'estat nutricional, càlcul de les necessitats nutricionals, disseny d’un programa de nutrició artificial i utilització del balanç nitrogenat.

Pràctica 3: Pràctica clínica dedicada a l’exploració antropomètrica (pes, alçada, perímetres, plecs cutanis) com a part fonamental de l’exploració de l’estat nutricional. Es portarà a terme al laboratori d’habilitats del Centre de Simulació Clínica de la Unitat Docent de la Facultat de Medicina, utilitzant models simulats i els propis alumnes com a subjectes d’exploració.

Seminaris: Es programaran 8 seminaris sobre continguts basats en casos clínics habituals en la pràctica clínica de la Nutrició Clínica.

Durada: 2 hores cadascun

Lloc: Aules de seminaris

Grups: 15-20 alumnes

Sessió audiovisual: Es portarà en terme a l’aula de classe i consistirà en la projecció de pel·lícules  filmades sobre les tècniques de col·locació de vies per a la nutrició artificial.

 

Eixos metodològics de l'assignatura

Per assolir els objectius i adquirir les competències atribuïdes es programaran les següents activitats:

 

Activitat

Objectiu

Descripció

Classes magistrals (CM)

1

  • Adquisició de coneixements sobre la utilització de la dieta, la seva prescripció i la seva importància en el tractament actual de diferents tipus de malalties.
  • Adquisició de coneixements sobre les tècniques de suport nutricional artificial (nutrició enteral i parenteral) i la seva importància en el tractament actual de cert tipus de malalties.

Seminaris (Sem)

1,2

  • Conèixer i haver realitzat l'avaluació dels requeriments nutricionals i programar un tractament dietètic.
  • Conèixer, haver realitzat i haver vist realitzar l'avaluació de l’estat nutricional i programar un esquema de nutrició artificial-

Pràctica clínica (PC)

1,2,3

  • Conèixer i haver vist realitzar la prescripció de tractament dietètic en pacients reals.
  • Adquisició de competències en resoldre problemes nutricionals en pacients ingressats.

Treballs dirigits

(Treb)

2,3

  • Treballs acadèmicament dirigits especialment enfocats a aconseguir competències relacionades la revisió de temes específics en l’àrea de coneixement.
  • Treballs acadèmicament dirigits especialment emfocats a aconseguir competències relacionades amb el diagnòstic i aplicació de la nutrició artificial.

Sessions audiovisuals

(SAU)

2 i 3

  • Veure la col·locació de sondes per a nutrició enteral i d’un via venosa central per a nutrició parenteral total.

Tutories (Tut)

1,2,3

  • Orientar els aprenentatges evitant la dispersió i clarificar dubtes sobre el contingut global de la assignatura.
  • Orientar els aprenentatges evitant la dispersió i clarificar dubtes sobre el contingut global de l'assignatura.
Pla de desenvolupament de l'assignatura

2on semestre: Part 1: Nutrició clínica. Veure calendari en continguts.

2on semestre: part 2. Dietoteràpia. Veure calendari en continguts.

 

Sistema d'avaluació

 

Continguts teòrics

60% de la nota final

Continguts pràctics

40% de la nota final

Examen test amb resposta múltiple

Seminaris 18%

(40% en Nutrició)

Pràctiques +/- treballs 22%

Nutrició Clínica: *

1r control: 30%

2n control: 30%

 

Dietoteràpia:

1r control: 18%

2n control: 18%

3r control: 24%

Assistència controlada

En el cas de Dietoteràpia:

Assistència controlada 11%

Treball amb exposició 11%

 * En els parcials de Nutrició Clínica (i en el final) la nota mínima per aprovar és el 5. S’ha de contar que cada resposta fallada descompta 0,25 punts.

Bibliografia i recursos d'informació

NUTRICIÓ CLÍNICA

Llibres

Adreces d’Intenet

Revistes

DIETOTERÀPIA

Textos

Adreces d’Intenet

http://www.senpe.com/

http://www.agapea.com/Nutricion-clinica-Nutricion-parenteral-n36303i.htm

http://www.bbraun.es/index.cfm?D8A75C0926134D3DAD40170095598436

http://www.sefh.es/revistas/vol19/n6/347_350.PDF

http://www.espen.org/default.asp?Ticker=Y

http://www.nutritioncare.org/

http://www.senc.es/

http://www.fesnad.org/

http://www.sennutricion.org/

Revistes

Journal of parenteral and enteral nutrition:http://jpen.aspenjournals.org/contents-by-date.0.shtml

Nutrición hospitalaria:http://www.grupoaulamedica.com/web/nutricion.cfm

PDF