Castellano
GUIA DOCENT
MICROBIOLOGIA I PARASITOLOGIA DELS ALIMENTS
Coordinació:
Antonio Javier Ramos Girona
Any acadèmic 2014-15
GUIA DOCENT: MICROBIOLOGIA I PARASITOLOGIA DE... 2014-15

Informació general de l'assignatura
DenominacióMICROBIOLOGIA I PARASITOLOGIA DELS ALIMENTS
Codi100610
Semestre d'impartició1r Q Avaluació Continuada
CaràcterObligatòria
Nombre de crèdits ECTS9
Crèdits teòrics0
Crèdits pràctics0
CoordinacióAntonio Javier Ramos Girona
Horari de tutoria/llocA concretar
Departament/sTecnologia d'Aliments/CMB
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiantH Presencials 90
- Magistral 45
- Pràcticas 41
- Seminaris 4

H. No Presencials 135
ModalitatPresencial
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Idioma/es d'imparticióCastellano y Catalán
Grau/MàsterGrau en Nutrició Humana i Dietètica
Horari de tutoria/llocA concretar
Adreça electrònica professor/a (s/es)ajramos@tecal.udl.cat

ivinas@tecal.udl.cat

madelatorre@cmb.udl.cat

Gemma.Belli@cmb.UdL.cat

neus.colomina@cmb.udl.cat
Antonio Javier Ramos Girona
Inmaculada Viñas Almenar
Mª Angeles de la Torre Ruíz
Gema Bellí Martínez
Neus Colomina
Objectius acadèmics de l'assignatura

L’estudiant, al superar l’assignatura, ha de ser capaç de:

 

  1. Demostrar coneixement sobre els principals grups de microorganismes implicats en la contaminació i alteracions dels aliments.
  2. Demostrar coneixement sobre l’origen i evolució dels microorganismes en els aliments.
  3. Demostrar coneixement sobre la influència de les tecnologies per a eliminar els microorganismes dels aliments.
  4. Demostrar coneixement sobre la influència de les tecnologies per a inhibir el creixement dels microorganismes en els aliments.
  5. Demostrar coneixement sobre la microbiologia dels principals grups d’aliments.
  6. Demostrar coneixement sobre la biologia dels principals grups de paràsits.
  7. Demostrar coneixement sobre els principals paràsits en cada grup d’aliments.
  8. Demostrar coneixement sobre l’epidemiologia dels paràsits i les formes de control.
Competències

Competències generals

Es garantiran, com a mínim, les següents competències bàsiques:

 

CG3: Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.

CG4: Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.

 

A més, el graduat ha de ser capaç de:

 

CG6: Analitzar situacions concretes, definir problemes, prendre decisions i implementar plans d'actuació en la recerca de solucions.

CG7: Interpretar estudis, informes, dades i analitzar-les numèricament.

CG8: Seleccionar i fer anar les fonts d'informació escrites i informatitzades disponibles relacionades amb l'activitat professional.

CG9: Utilitzar les eines informàtiques i de la comunicació existents com a suport pel desenvolupament de la seva activitat professional (competència estratègica UdL)

CG10: Treballar sol i en equip multidisciplinar.

CG11: Entendre i expressar-se en la terminologia adient.

CG12: Presentar correctament informació de forma oral i escrita (competència estratègica UdL)

Competències específiques

El graduat en Ciència i Tecnologia d'Aliments desprès de finalitzar els seus estudis haurà adquirit els següents coneixements i competències:

 

Ciències bàsiques

 

CE6: Saber plantejar i resoldre problemes aplicant correctament els conceptes adquirits a situacions concretes.

 

Seguretat alimentària

 

CE34: Conèixer la microbiologia i parasitologia dels aliments i les implicacions microbianes en la higiene i seguretat alimentària.

CE37: Identificar les mesures higièniques necessàries per garantir la innocuïtat dels aliments.

CE39: Prevenir els problemes de salut relacionats amb la manipulació no higiènica dels aliments.

 

Continguts fonamentals de l'assignatura

 

Temari

PART I. Microbiologia d’aliments

 

Bloc I. Aliments i microorganismes (4 h)

 

Tema 1.- Introducció a la Microbiologia d’Aliments. Concepte i desenvolupament històric. Principals grups de microorganismes que intervenen en la Microbiologia d’Aliments. (1 hora)

 

Tema 2.- Contaminació natural dels aliments.  Origen de la contaminació microbiana dels aliments i productes alimentosos. La contaminació durant el processat, emmagatzematge, transport i comercialització. Control microbiològic del ambient. (1 hora)

 

Tema 3.- Principis generals de l’alteració dels aliments. Factors intrínsecs: activitat d’aigua (aw), pH, potencial redox, nutrients, substàncies antimicrobianes, estructura de l’aliment i barreres protectores. Factors extrínsecs: temperatura, humitat ambiental, atmosfera gasosa. Tractaments tecnològics. Factors implícits. Interacció de factors, sinergismes i antagonismes. (2 hores)

 

Bloc II. Fonaments de la conservació dels aliments (11 h)

 

Tema 4.-  Principis generals de la conservació dels aliments. Aplicació de la corba de creixement bactèria a la conservació dels aliments. La teoria dels  mètodes combinats. Principals mètodes de conservació. Asèpsia. Manteniment en condicions anaeròbies. Eliminació dels microorganismes: rentat, centrifugació, filtració. (1 hores)

 

Tema 5.- Conservació dels aliments per radiacions.  Característiques principals de les radiacions d’interès en la conservació dels aliments: radiació ionitzant i radiació U.V. Factors que influeixen en l’acció letal. Resistència microbiana i reparació de les lesions. Influencia sobre la qualitat dels aliments. Estat legal de la utilització de la radiació. (2 hores)

 

Tema 6.- Conservació dels aliments per dessecació. Efecte de la dessecació sobre els microorganismes. Pretractament i postractament dels aliments dessecats. Factors que controlen la dessecació. Principals mètodes de dessecació. Aliments de humitat intermèdia. (2 hores)

 

Tema 7.- Conservació dels aliments per el calor. Factors que influeixen en la termorresistència dels microorganismes. Concepte de termodestrucció microbiana. Gràfiques de supervivència al tractament tèrmic i temps de mort tèrmica. Penetració del calor. Efecte del tractament tèrmic subletal. (2 hores)

 

Tema 8.- Conservació dels aliments pel fred.  Influencia de las baixes  temperatures sobre els microorganismes. Característiques principals dels microorganismes psicròfils i psicròtrofs. Creixement dels microorganismes a baixes temperatures. Refrigeració. Efecte de la congelació/descongelació sobre els aliments. Resposta dels microorganismes a l’estrès congelació/descongelació. (2 hores)

 

Tema 9.- Conservació química dels aliments. Additius i conservants: definicions i categories. El conservant ideal. Conservants que s’afegeixen als aliments i conservants que s’originen en els aliments. Principals conservants orgànics i inorgànics: tipus, estructura, mecanisme d’acció i propietats. El curat i el fumat. Els gasos com conservadors: les atmosferes modificades. (2 hores)

 

 

Bloc III. Aspectes microbiològics dels principals grups d’aliments (19 hores).

 

 

Tema 10.- Microbiologia de l’aigua. Microbiota autòctona i al·lòctona. Tipus d’aigua. Paràmetres microbiològics que determinen la qualitat de l’aigua. Principals microorganismes patògens: malalties i epidemiologia. Potabilització i distribució de l’aigua per al consum humà. (3 hores)

 

Tema 11.- Microbiologia de cereals, farines i derivats. Contaminació inicial. Recol·lecció, transport i emmagatzematge dels grans. Factors que influeixen en l’alteració dels grans emmagatzemats. Principals microorganismes patògens i alterants. Floridures i micotoxines. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)

 

Tema 12.- Microbiologia de les fruites, sucs, hortalisses i derivats. Sistemes de protecció natural de fruites i hortalisses. Microbiota inicial. Evolució postcollita. Sucs. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)

 

Tema 13.- Microbiologia de la carn i productes carnis. Microbiota inicial. Obtenció higiènica de la carn. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)

 

Tema 14.- Microbiologia  de les aus. Microbiota inicial. Influencia de les etapes de processat industrial de les aus en la contaminació microbiana. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)

 

Tema 15.- Microbiologia dels ous i ovoproductes.  Estructura i composició del ou: barreres fisicoquímics. Vies de contaminació del ou. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions més importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)

 

Tema 16.- Microbiologia de la llet i derivats. Tipus de llet. Microbiota inicial. Influencia de les etapes de processat industrial de la llet en la contaminació microbiana. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions més importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)

 

Tema 17.- Microbiologia del peix y altres aliments de origen aqüícola. Particularitats de peixos, crustacis i mol·luscos. Microbiota inicial. Efecte del tractament inicial i del emmagatzematge a bord. Importància de la evisceració. Influencia de la manipulació en terra. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions més importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)

 

Tema 18.- Microbiologia de les conserves i semiconserves. Historia del procés del enllaunat. Conserves i semiconserves: definició i tipus. Classificació dels aliments enllaunats segons la seva acidesa. Esterilitat biològica i esterilitat comercial. Principals microorganismes patògens i causants d’alternacions en els aliments enllaunats. Alteracions més importants i origen. Examen sistemàtic de conserves i anàlisis microbiològiques. (2 hores)

 

 

 

 

PART II. Parasitologia d’aliments

 

 

Bloc I.- Generalitats (2,5 h).

 

Tema 1.- Introducció: definicions. Adaptacions al parasitisme. Efectes del paràsit sobre l’hoste. Reacció del hoste davant el paràsit. Els paràsit i l’hoste debilitat. Importància econòmica de la contaminació per

paràsits. Principals grups de paràsits. (2,5 hores)

 

Bloc II.- Morfologia i Biologia del paràsits (5,5 h).

 

Tema 2.- Protozous. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1,5 hora)

 

Tema 3.- Trematodes. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1,5 hora)

 

Tema 4.- Cestodes. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1,5 hora)

 

Tema 5.- Nematodes. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1 hora)

 

 

Bloc III.- Principals paràsits presents als aliments d’importància a Espanya (16h).

 

Sub-bloque III.1.- Principals paràsits presents a l’aigua i als productes vegetals. Contaminació dels aliments per via fecal i pel sòl (9h).

 

Tema 6.- Entamoeba histolytica. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1,5 hores)

 

Tema 7.- Giardia intestinalis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)

 

Tema 8.- Cryptosporidium sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)

 

Tema 9.- Blastocystis hominis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)

 

Tema 10.-  Fasciola hepatica. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)

 

Tema 11.- Echinococcus sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1,5 hores)

 

Tema 12.- Enterobius vermicularis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)

 

Tema 13.- Ascaris lumbricoides. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)

 

Sub-bloque III.2.- Principals paràsits transmissibles a través de la carn i dels productes carnis (6h).

 

Tema 14.- Toxoplasma gondii. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vías de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (2.5 hores)

 

Tema 15.- Taenia sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1.5 hores)

 

Tema 16.- Trichinella spiralis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (2 hores)

 

Sub-bloque III.3.-  Principals paràsits  transmissibles a través dels peixos i mariscs (1h).

 

Tema 17.- Anisakis sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora).

 

Eixos metodològics de l'assignatura

 

 

Tipus d'activitat

 

 

Descripció

Activitat presencial Alumne

Activitat no presencial Alumne

Avaluació

Temps total

 

Objectius

Hores

Treball alumne

Hores

Hores

Hores

ECTS

Lliçó magistral

Classe magistral (Aula. Grup gran)

Explicació dels principals conceptes

42

Estudi: Conèixer, comprendre i sintetitzar coneixements

53

7

102

 

Problemes i casos

Classe participativa (Aula. Grup gran )

Resolució de problemes i casos

1

Aprendre a resoldre problemes i casos

15

 

16

 

Seminari

Classe participativa (Grup mitjà)

Realització d'activitats de discussió o aplicació

16

Resoldre problemes i casos. Discutir

 

 

16

 

Laboratori

Pràctica de Laboratori (Grup mitjà)

Execució de la pràctica: comprendre fenòmens, mesurar...

 

Estudiar i Realitzar memòria

 

 

 

 

Aula d' informàtica

Pràctica d'aula d'informàtica (Grup  mitjà )

Execució de la pràctica: comprendre fenòmens, mesurar...

 

Estudiar i Realitzar memòria

 

 

 

 

Pràctiques de camp

Pràctica de camp (Grup  mitjà )

Execució de la pràctica: comprendre fenòmens, mesurar...

 

Estudiar i Realitzar memòria

 

 

 

 

Visites

Visita a explotacions o industries

Realització de la visita

 

Estudiar i Realitzar memòria

 

 

 

 

Activitats dirigides

Treball de l'alumne (individual o grup)

Orientar a l'alumne en el treball (en horari de tutories)

1

Realitzar un treball bibliogràfic, pràctic, etc.

15

 

16

 

Altres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totals

 

 

 

 60

 

    83

7

150

6

Sistema d'avaluació

Tipus d'activitat

Activitat d'Avaluació

Pes qualificació

Procediment

Numero

(%)

Lliçó magistral

Proves escrites sobre la teoria del programa de l'assignatura 

4

   20+ 25+12+23

Problemes i casos

Lliuraments o proves escrites sobre problemes i casos

 

 

Seminari

 

Proves escrites o orals

1

10

Laboratori

Lliurament de memòries, proves escrites o orals

 

 

Aula informàtica

Lliurament de memòries. Proves escrites o orals.

 

 

Pràctiques de camp

Lliurament de memòries. Proves escrites o orals 

 

 

Visites

Lliurament de memòries. Proves escrites o orals.

 

 

Activitats dirigides

Lliurament del treball

1

10

Altres

 

 

 

 

 

Total

 

 

 

 

100

 

 

Observacions

Hi hauran quatre  proves escrites.  De la part de Microbiologia d’Aliments hi hauran dues proves escrites:  Bloc I i II (seminaris) amb valor de 20% i Bloc III amb un valor del 25%. De la part de Parasitologia d’Aliments hi hauran dues proves escrites: Bloc I i II amb valor de 12% i Bloc III amb valor 23%.  Per aprovar l'assignatura és necessari que les quatre proves escrites se superin cadascuna amb almenys un 4,0

PDF