Coordinació: | Antonio Javier Ramos Girona |
Any acadèmic 2014-15 |
Denominació | MICROBIOLOGIA I PARASITOLOGIA DELS ALIMENTS |
Codi | 100610 |
Semestre d'impartició | 1r Q Avaluació Continuada |
Caràcter | Obligatòria |
Nombre de crèdits ECTS | 9 |
Crèdits teòrics | 0 |
Crèdits pràctics | 0 |
Coordinació | Antonio Javier Ramos Girona |
Horari de tutoria/lloc | A concretar |
Departament/s | Tecnologia d'Aliments/CMB |
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiant | H Presencials 90
- Magistral 45 - Pràcticas 41 - Seminaris 4 H. No Presencials 135 |
Modalitat | Presencial |
Informació important sobre tractament de dades | Consulteu aquest enllaç per a més informació. |
Idioma/es d'impartició | Castellano y Catalán |
Grau/Màster | Grau en Nutrició Humana i Dietètica |
Horari de tutoria/lloc | A concretar |
Adreça electrònica professor/a (s/es) | ajramos@tecal.udl.cat
ivinas@tecal.udl.cat madelatorre@cmb.udl.cat Gemma.Belli@cmb.UdL.cat neus.colomina@cmb.udl.cat |
L’estudiant, al superar l’assignatura, ha de ser capaç de:
Competències generals
Es garantiran, com a mínim, les següents competències bàsiques:
CG3: Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
CG4: Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
A més, el graduat ha de ser capaç de:
CG6: Analitzar situacions concretes, definir problemes, prendre decisions i implementar plans d'actuació en la recerca de solucions.
CG7: Interpretar estudis, informes, dades i analitzar-les numèricament.
CG8: Seleccionar i fer anar les fonts d'informació escrites i informatitzades disponibles relacionades amb l'activitat professional.
CG9: Utilitzar les eines informàtiques i de la comunicació existents com a suport pel desenvolupament de la seva activitat professional (competència estratègica UdL)
CG10: Treballar sol i en equip multidisciplinar.
CG11: Entendre i expressar-se en la terminologia adient.
CG12: Presentar correctament informació de forma oral i escrita (competència estratègica UdL)
Competències específiques
El graduat en Ciència i Tecnologia d'Aliments desprès de finalitzar els seus estudis haurà adquirit els següents coneixements i competències:
Ciències bàsiques
CE6: Saber plantejar i resoldre problemes aplicant correctament els conceptes adquirits a situacions concretes.
Seguretat alimentària
CE34: Conèixer la microbiologia i parasitologia dels aliments i les implicacions microbianes en la higiene i seguretat alimentària.
CE37: Identificar les mesures higièniques necessàries per garantir la innocuïtat dels aliments.
CE39: Prevenir els problemes de salut relacionats amb la manipulació no higiènica dels aliments.
Temari
PART I. Microbiologia d’aliments
Bloc I. Aliments i microorganismes (4 h)
Tema 1.- Introducció a la Microbiologia d’Aliments. Concepte i desenvolupament històric. Principals grups de microorganismes que intervenen en la Microbiologia d’Aliments. (1 hora)
Tema 2.- Contaminació natural dels aliments. Origen de la contaminació microbiana dels aliments i productes alimentosos. La contaminació durant el processat, emmagatzematge, transport i comercialització. Control microbiològic del ambient. (1 hora)
Tema 3.- Principis generals de l’alteració dels aliments. Factors intrínsecs: activitat d’aigua (aw), pH, potencial redox, nutrients, substàncies antimicrobianes, estructura de l’aliment i barreres protectores. Factors extrínsecs: temperatura, humitat ambiental, atmosfera gasosa. Tractaments tecnològics. Factors implícits. Interacció de factors, sinergismes i antagonismes. (2 hores)
Bloc II. Fonaments de la conservació dels aliments (11 h)
Tema 4.- Principis generals de la conservació dels aliments. Aplicació de la corba de creixement bactèria a la conservació dels aliments. La teoria dels mètodes combinats. Principals mètodes de conservació. Asèpsia. Manteniment en condicions anaeròbies. Eliminació dels microorganismes: rentat, centrifugació, filtració. (1 hores)
Tema 5.- Conservació dels aliments per radiacions. Característiques principals de les radiacions d’interès en la conservació dels aliments: radiació ionitzant i radiació U.V. Factors que influeixen en l’acció letal. Resistència microbiana i reparació de les lesions. Influencia sobre la qualitat dels aliments. Estat legal de la utilització de la radiació. (2 hores)
Tema 6.- Conservació dels aliments per dessecació. Efecte de la dessecació sobre els microorganismes. Pretractament i postractament dels aliments dessecats. Factors que controlen la dessecació. Principals mètodes de dessecació. Aliments de humitat intermèdia. (2 hores)
Tema 7.- Conservació dels aliments per el calor. Factors que influeixen en la termorresistència dels microorganismes. Concepte de termodestrucció microbiana. Gràfiques de supervivència al tractament tèrmic i temps de mort tèrmica. Penetració del calor. Efecte del tractament tèrmic subletal. (2 hores)
Tema 8.- Conservació dels aliments pel fred. Influencia de las baixes temperatures sobre els microorganismes. Característiques principals dels microorganismes psicròfils i psicròtrofs. Creixement dels microorganismes a baixes temperatures. Refrigeració. Efecte de la congelació/descongelació sobre els aliments. Resposta dels microorganismes a l’estrès congelació/descongelació. (2 hores)
Tema 9.- Conservació química dels aliments. Additius i conservants: definicions i categories. El conservant ideal. Conservants que s’afegeixen als aliments i conservants que s’originen en els aliments. Principals conservants orgànics i inorgànics: tipus, estructura, mecanisme d’acció i propietats. El curat i el fumat. Els gasos com conservadors: les atmosferes modificades. (2 hores)
Bloc III. Aspectes microbiològics dels principals grups d’aliments (19 hores).
Tema 10.- Microbiologia de l’aigua. Microbiota autòctona i al·lòctona. Tipus d’aigua. Paràmetres microbiològics que determinen la qualitat de l’aigua. Principals microorganismes patògens: malalties i epidemiologia. Potabilització i distribució de l’aigua per al consum humà. (3 hores)
Tema 11.- Microbiologia de cereals, farines i derivats. Contaminació inicial. Recol·lecció, transport i emmagatzematge dels grans. Factors que influeixen en l’alteració dels grans emmagatzemats. Principals microorganismes patògens i alterants. Floridures i micotoxines. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)
Tema 12.- Microbiologia de les fruites, sucs, hortalisses i derivats. Sistemes de protecció natural de fruites i hortalisses. Microbiota inicial. Evolució postcollita. Sucs. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)
Tema 13.- Microbiologia de la carn i productes carnis. Microbiota inicial. Obtenció higiènica de la carn. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)
Tema 14.- Microbiologia de les aus. Microbiota inicial. Influencia de les etapes de processat industrial de les aus en la contaminació microbiana. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions mes importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)
Tema 15.- Microbiologia dels ous i ovoproductes. Estructura i composició del ou: barreres fisicoquímics. Vies de contaminació del ou. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions més importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)
Tema 16.- Microbiologia de la llet i derivats. Tipus de llet. Microbiota inicial. Influencia de les etapes de processat industrial de la llet en la contaminació microbiana. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions més importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)
Tema 17.- Microbiologia del peix y altres aliments de origen aqüícola. Particularitats de peixos, crustacis i mol·luscos. Microbiota inicial. Efecte del tractament inicial i del emmagatzematge a bord. Importància de la evisceració. Influencia de la manipulació en terra. Principals microorganismes patògens i alterants. Alteracions més importants. Principals mètodes de conservació aplicats. (2 hores)
Tema 18.- Microbiologia de les conserves i semiconserves. Historia del procés del enllaunat. Conserves i semiconserves: definició i tipus. Classificació dels aliments enllaunats segons la seva acidesa. Esterilitat biològica i esterilitat comercial. Principals microorganismes patògens i causants d’alternacions en els aliments enllaunats. Alteracions més importants i origen. Examen sistemàtic de conserves i anàlisis microbiològiques. (2 hores)
PART II. Parasitologia d’aliments
Bloc I.- Generalitats (2,5 h).
Tema 1.- Introducció: definicions. Adaptacions al parasitisme. Efectes del paràsit sobre l’hoste. Reacció del hoste davant el paràsit. Els paràsit i l’hoste debilitat. Importància econòmica de la contaminació per
paràsits. Principals grups de paràsits. (2,5 hores)
Bloc II.- Morfologia i Biologia del paràsits (5,5 h).
Tema 2.- Protozous. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1,5 hora)
Tema 3.- Trematodes. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1,5 hora)
Tema 4.- Cestodes. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1,5 hora)
Tema 5.- Nematodes. Morfologia, biologia, cicles biològics. (1 hora)
Bloc III.- Principals paràsits presents als aliments d’importància a Espanya (16h).
Sub-bloque III.1.- Principals paràsits presents a l’aigua i als productes vegetals. Contaminació dels aliments per via fecal i pel sòl (9h).
Tema 6.- Entamoeba histolytica. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1,5 hores)
Tema 7.- Giardia intestinalis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)
Tema 8.- Cryptosporidium sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)
Tema 9.- Blastocystis hominis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)
Tema 10.- Fasciola hepatica. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)
Tema 11.- Echinococcus sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1,5 hores)
Tema 12.- Enterobius vermicularis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)
Tema 13.- Ascaris lumbricoides. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora)
Sub-bloque III.2.- Principals paràsits transmissibles a través de la carn i dels productes carnis (6h).
Tema 14.- Toxoplasma gondii. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vías de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (2.5 hores)
Tema 15.- Taenia sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1.5 hores)
Tema 16.- Trichinella spiralis. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (2 hores)
Sub-bloque III.3.- Principals paràsits transmissibles a través dels peixos i mariscs (1h).
Tema 17.- Anisakis sp. Taxonomia. Morfologia. Cicle biològic. Simptomatologia. Epidemiologia. Vies de contaminació dels aliments. Prevenció i control. Situació a Espanya. (1 hora).
Tipus d'activitat |
Descripció |
Activitat presencial Alumne |
Activitat no presencial Alumne |
Avaluació |
Temps total
|
|||
Objectius |
Hores |
Treball alumne |
Hores |
Hores |
Hores |
ECTS |
||
Lliçó magistral |
Classe magistral (Aula. Grup gran) |
Explicació dels principals conceptes |
42 |
Estudi: Conèixer, comprendre i sintetitzar coneixements |
53 |
7 |
102 |
|
Problemes i casos |
Classe participativa (Aula. Grup gran ) |
Resolució de problemes i casos |
1 |
Aprendre a resoldre problemes i casos |
15 |
|
16 |
|
Seminari |
Classe participativa (Grup mitjà) |
Realització d'activitats de discussió o aplicació |
16 |
Resoldre problemes i casos. Discutir |
|
|
16 |
|
Laboratori |
Pràctica de Laboratori (Grup mitjà) |
Execució de la pràctica: comprendre fenòmens, mesurar... |
|
Estudiar i Realitzar memòria |
|
|
|
|
Aula d' informàtica |
Pràctica d'aula d'informàtica (Grup mitjà ) |
Execució de la pràctica: comprendre fenòmens, mesurar... |
|
Estudiar i Realitzar memòria |
|
|
|
|
Pràctiques de camp |
Pràctica de camp (Grup mitjà ) |
Execució de la pràctica: comprendre fenòmens, mesurar... |
|
Estudiar i Realitzar memòria |
|
|
|
|
Visites |
Visita a explotacions o industries |
Realització de la visita |
|
Estudiar i Realitzar memòria |
|
|
|
|
Activitats dirigides |
Treball de l'alumne (individual o grup) |
Orientar a l'alumne en el treball (en horari de tutories) |
1 |
Realitzar un treball bibliogràfic, pràctic, etc. |
15 |
|
16 |
|
Altres
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totals
|
|
|
60 |
|
83 |
7 |
150 |
6 |
Tipus d'activitat |
Activitat d'Avaluació |
Pes qualificació |
|
Procediment |
Numero |
(%) |
|
Lliçó magistral |
Proves escrites sobre la teoria del programa de l'assignatura |
4 |
20+ 25+12+23 |
Problemes i casos |
Lliuraments o proves escrites sobre problemes i casos |
|
|
Seminari
|
Proves escrites o orals |
1 |
10 |
Laboratori |
Lliurament de memòries, proves escrites o orals |
|
|
Aula informàtica |
Lliurament de memòries. Proves escrites o orals. |
|
|
Pràctiques de camp |
Lliurament de memòries. Proves escrites o orals |
|
|
Visites |
Lliurament de memòries. Proves escrites o orals. |
|
|
Activitats dirigides |
Lliurament del treball |
1 |
10 |
Altres
|
|
|
|
Total
|
|
|
100 |
Observacions
Hi hauran quatre proves escrites. De la part de Microbiologia d’Aliments hi hauran dues proves escrites: Bloc I i II (seminaris) amb valor de 20% i Bloc III amb un valor del 25%. De la part de Parasitologia d’Aliments hi hauran dues proves escrites: Bloc I i II amb valor de 12% i Bloc III amb valor 23%. Per aprovar l'assignatura és necessari que les quatre proves escrites se superin cadascuna amb almenys un 4,0