Castellano English
GUIA DOCENT
OFTALMOLOGIA
Coordinació:
HUERVA ESCANILLA, VALENTIN
Any acadèmic 2023-24
GUIA DOCENT: OFTALMOLOGIA 2023-24

Informació general de l'assignatura
DenominacióOFTALMOLOGIA
Codi100575
Semestre d'impartició2N SEMESTRE - GRAU- JUN/SET
Caràcter
Grau/MàsterCursCaràcterModalitat
Grau en Medicina4OBLIGATÒRIAPresencial
Nombre de crèdits assignatura (ECTS)3.5
Tipus d'activitat, crèdits i grups
Tipus d'activitatPRAULATEORIA
Nombre de crèdits12.5
Nombre de grups41
CoordinacióHUERVA ESCANILLA, VALENTIN
Departament/sMEDICINA I CIRURGIA
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiantClase presencial 70%
Trabajo autonomo 30%
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Idioma/es d'impartició Catalá i castellá
Professor/a (s/es)Adreça electrònica professor/a (s/es)Crèdits impartits pel professoratHorari de tutoria/lloc
HUERVA ESCANILLA, VALENTINvalentin.huerva@udl.cat3Dimarts: 8-9h
Consultes externes d'Oftalmologia
VILALTELLA ORTIZ, MAGImagi.vilaltella@udl.cat3,5
Informació complementària de l'assignatura


És recomanable que els alumnes tinguin coneixements d'Anatomia, Histologia, Fisiologia, Genètica, Física Mèdica, especialment Física Òptica, Bioquímica, Microbiologia, Immunologia, Anatomia Patològica i Farmacologia. En aquesta assignatura es van a revisar les malalties oculars més comuns, a més de realitzar una introducció als tractaments tant mèdics com quirúrgics de les diferents afeccions oftalmològiques. A més es pretén ensenyar la farmacologia ocular per poder tractar processos patològics de l'especialitat si és possible. És l'única assignatura de l'Grau en Medicina on s'estudien les patologies oculars i els seus diferents tractaments, per la qual cosa és essencial per a la formació de metge sent una assignatura troncal. 

Objectius acadèmics de l'assignatura

A l'acabar el curs es pretén que els alumnes tinguin els coneixements teoricopràctics necessaris per a: 1. Conèixer de manera general i poder realitzar un diagnòstic diferencial de les malalties oculars mes freqüents, podent-les tractar si és possible, o derivar-les a un especialista en oftalmologia , però realitzant en qualsevol cas un diagnòstic el més precoç possible. 2. Saber realitzar un diagnòstic precoç en situacions d'urgència amb seriós compromís per al globus ocular. 3. Conèixer les complicacions o repercussions de les malalties sistèmiques sobre el globus ocular. 4. Tenir els coneixements per interpretar un informe oftalmològic.

OBJECTIUS DOCENTS TEÒRICS L'oftalmologia és una especialitat mèdica-quirúrica on l'alumne ha d'obtenir coneixements teòrics per poder orientar un quadre oftalmològic, a més de nocions pràctiques per poder desenvolupar-se en la pràctica clínica diària i situacions d'urgència. La major part d'aquests coneixements seran apresos a la classes magistrals o seminaris teòrics de l'especialitat. Després de realitzar el curs l'alumne haurà de conèixer, diagnosticar i orientar el maneig de les següents entitats: 1. Alteracions de la refracció: Miopia, hipermetropia i astigmatisme. 2. Diagnòstic de l'ambliopia i estrabisme. 3. Patologia de la conjuntiva. Reconeixement de l'ull vermell. Diagnòstic d'una conjuntivitis 4. Patologia de la còrnia. Per la seva gravetat, saber diagnosticar 01:00 queratitis 5. Patologia de l'escleròtica 6. Patologia de l'cristal·lí. Conèixer la clínica de la cataracta i la seva cirurgia. 7. Glaucoma. Criteris diagnòstics i coneixement de les proves exploratòries 8. Patologia de la retina. Conèixer la patologia vascular més freqüent com la retinopatia diabètica, hipertensiva i la degeneració macular lligada a l'edat, a més de saber diagnosticar o sospitar per la seva gravetat un despreniment de retina. 9. Conèixer la patologia palpebral més freqüent: ectropion, entropion, ptosis, tumors 10. Patologia de la via lacrimal: Saber diagnosticar 01:00 dacriocistitis. 11. Patologia de la via òptica. Conèixer els reflexos directes i consensual. Clínica de les neuropaties òptiques. Edema de papil A més és d'obligat coneixement les entitats següents: 1. Patologia orbitària. 2. Traumatismes oculars. 3. Tumors oculars més freqüents. 4. Trastorns de la motilitat ocular. 5. Manifestacions oculars de malalties sistèmiques. 6. Anomalies congènites. 7. Cirurgia refractiva. Paquimetria, topografia corneal i tècniques de cirurgia refractiva 8. Trasplantament de còrnia, indicacions i tipus. 9. Farmacologia ocular

OBJECTIUS DOCENTS PRÀCTICS 1. Història clínica breu orientada a l'procés oftàlmic que aquesta estudiant. 2. Saber administrar col·liris i pomades oftàlmiques 3. Saber realitzar un rentat ocular, per exemple davant d'una causticación. 4. Saber determinar una situació d'urgència, causticación, pèrdua de visió ........ 5. Saber explorar la motilitat ocular i palpebral. Saber establir una paràlisi oculomotora etc. 6. Saber explorar els reflexos pupil·lars i l'agudesa visual. 7. Saber explorar el segment anterior i els annexos (diagnosticar conjuntivitis, mussols, dacricostitis, queratitis ....) 8. Saber col·locar un embenat ocular 9. Veure intervencions oculars de gran rellevància. Per exemple cirurgia de cataractes, Trasplantament de còrnia, despreniment de retina.

Competències

A) transversals: 1. Saber fer una anamnesi, orientada a les diverses patologies, interpretant el seu significat. 2. Saber interpretar i valorar les modificacions dels paràmetres clínics de la patologia en les diferents edats. 3. Establir les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, mitjançant l'hàbit d'estudi permanent. 4. Saber establir el diagnòstic, pronòstic i tractament de les malalties en condicions de seguretat clínica. 5. Establir l'actuació clínica basada en els principis de l'ètica, bioètica i deontologia. 6. Conèixer, utilitzar i gestionar de forma apropiada les fonts d'informació científica. 7. Posseir la capacitat per comprendre i interpretar textos científics de l'oftalmologia en anglès.

B) Competències específiques: 1. Conèixer les principals malalties i síndromes oculars 2. Diagnosticar i orientar el maneig de les principals patologies oftalmològiques. 3. Reconèixer i orientar un quadre de pèrdua d'agudesa visual aguda o crònica 4. Ser capaç d'explorar les patologies segment anterior de l'ull i els annexos oculars. 5. Reconèixer i orientar un quadre d'ull vermell 6. Ser capaç d'explorar la motilitat ocular extrínseca i intrínseca (reflexos pupil·lars). 7. Ser capaç d'explorar el fons d'ull mitjançant oftalmoscòpia directa. 8. Conèixer les repercussions de les malalties i els tractaments sistèmics sobre el globus ocular. 9. Saber interpretar un informe oftalmològic i algunes proves oftalmològiques com retinografia, camp visual i tomografia de coherència òptica. 10. Conèixer els símptomes i signes inicials de les malalties oftalmològiques greus per poder derivar a un especialista. 11. Conèixer informació sobre la patologia i tractaments en oftalmològica i utilitzar-la de manera crítica.

 

 

 

 

 

 

Continguts fonamentals de l'assignatura

BLOC 1: CLASSES MAGISTRALS Classes magistrals amb el següent temari

TEMA 1: Anatomia, embriologia i fisiologia el sistema visual

TEMA 2: Història clínica i exploració oftalmològica

TEMA 3: Ull Vermell: Generalitats i Diagnòstic Diferencial

TEMA 4: Patologia de la conjuntiva

TEMA 5: patologia de la còrnia i de l'escleròtica

TEMA 6: patologia de la Uvea

TEMA 7: patologia palpebral i de les vies lacrimals

TEMA 8: patologia Orbitària

TEMA 9: Defectes de Refracció T

EMA 10: patologia de l'cristal·lí

TEMA 11: patologia retiniana

TEMA 12: estrabismes i visó binocular

TEMA 13: Glaucoma T

EMA 14: Neuro-oftalmologia

TEMA 15: Traumatologia ocular

TEMA 16: Patologia pediàtrica

TEMA 17: Farmacologia ocular

Alguns dels temes que contenen diverses classes teòriques

BLOC 2: SEMINARIS (COMUNS): Cada seminari és de 1 - 2 hores. El temari s'exposarà prèviament. Presentació de casos. Aula participativa i inversa

BLOC 3. PRÀCTIQUES ASSISTENCIALS

Eixos metodològics de l'assignatura

 

METODOLOGIA BLOC 1 i 2: - Classes magistrals teòriques clàssiques a Bloc 1, pot haver aula inveras en alguns temes - S'implementarà el sistema d'aula inversa (Flipper Classroom) sobretot en el bloc 2 - Els temes a desenvolupar per aquest mètode s'indiqués a la web de Campus virtual - Part de l'material docent estarà disponible per a l'alumne al Campus virtual. - S'implementarà la gamificació en la docència de l'Oftalmologia.

- Aprenentatge de les diferents exploracions i aparells en Oftalmologia

METODOLOGIA BLOC PRÀCTIQUES Desenvolupar els objectius docents pràctics esmentats anteriorment. Consultes externes d'Oftalmologia. Se li assignarà un tutor durant la seva durada. La durada serà d'una setmana. Pràctiques de quiròfan: assistència a l'almenys a una sessió quirúrgica amb diferents procediments. Aquest bloc anirà inclòs en l'assignatura Pràctiques assistencials III

 

 

 

Pla de desenvolupament de l'assignatura

Durant el segon semestre i en horari que serà publicat, s'exposaran els temes teòrics mitjançant classes magistrals.

S'implementarà la docència en mode aula inversa en la mesura que sigui possible.

Els seminaris seran obligatoris i el seu objectiu és impartir la part més pràctica de l'assignatura.

Al Campus virtual estaran penjats PDF, s de l'tematio teótico així com de l'pràctic. A més de links, vídeos i imagentes per a un millor enteniment i compresnsión de l'assignatura.

Mitjançant la vídeo conferència de campus virtual es podran impartir aquests temes si per causes ja conegudes no poguessin impartir-se de manera presencial.

Es podrà assistir a sessions quirúrgiques dels diferents processos en cirurgia oftalmica

L'assistència de l'estudiant a les consultes externes d'oftalmologia i assistència asesiones quirúrgiques d'oftalmologia vénen incloses en el rotatori de l'assignatura Pràctiques assistencials III.

 

 

 

 

 

 

 

Sistema d'avaluació

L'estudiant tindrà dret a disposar de dues convocatòries, una ordinària i una altra d'extraordinària. Els criteris d'avaluació seran els mateixos a les dues convocatòries

  Examen sobre els coneixements teòrics/pràctics adquirits a classes magistrals, seminaris i practiques i nota final: Constarà de 80 preguntes tipus test amb 5 respostes, una sola és veritable. Algunes preguntes ( Un mínim de 10) versaran sobre un cas clínic i o tècnica quirúrgica aprenents en pràctiques o seminaris. Aquesta serà lavaluació pràctica. S'exposarà mitjançant power point la imatge del cas de la pregunta. Per cada resposta fallida es restarà 0,25 punts, és a dir, 4 respostes a l'atzar fallides resten 1 punt. Per superar l'examen caldrà encertar un 50% dels tots els tests. És a dir, cal tenir 40 punts de 80 després de restar les negatives. Exemple: Un estudiant/a vaig poder tenir 40 preguntes encertades, però ha respost un mínim de 4 incorrectament, en restar-li 1 punt, serien 39, després suspens. MATRÍCULES D'HONOR: S'atorgaran el nombre de matrícules d'honor que corresponguin segons la normativa vigent per nombre d'alumnes, als que obtinguin les màximes puntuacions.

A la nota final es tindrà en compte l'assistència a les diferents sessions i la participació activa als seminaris, així com la presentació de treballs addicionals en cas que fos necessari.

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i recursos d'informació

- Material docent, PDFs, Links, webs o vídeos seran exposats, si escau, al Campus Virtual.

 

- Maldonado MJ, Pastor Jimeno JC. Guions d'Oftalmologia. Aprenentatge basat en competències. 2a edició. Madrid: McGraw Hill: 2012: 1-364. editat per l'ANECA.

 

-Browling B: Kanski. Oftalmologia Clínica. 8. Ed. Madrid: Elsevier; 2016: 1-928.

 

- Vaughan i Asbury. Oftalmologia General. Mc Graw Hill. 2018

PDF