GUIA DOCENT
PEDIATRIA
Coordinació:
Dr. Jordi Bosch ( jbosch@medicina.udl.cat)
Any acadèmic 2015-16
GUIA DOCENT: PEDIATRIA 2015-16

Informació general de l'assignatura
DenominacióPEDIATRIA
Codi100561
Semestre d'imparticiósegon semestre
Nombre de crèdits ECTS6
Crèdits teòrics0
Crèdits pràctics0
CoordinacióDr. Jordi Bosch ( jbosch@medicina.udl.cat)
Horari de tutoria/llocDilluns 14h Seminari 2.21
Departament/sMedicina
ModalitatPresencial
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Idioma/es d'imparticióCatalà i castellà
Distribució de crèditsClasses magistrals 3.8 crèdits
Seminaris 1.8 crèdits
Tallers 0.4 crèdits
Horari de tutoria/llocDilluns 14h Seminari 2.21
Adreça electrònica professor/a (s/es)Dr. Jordi Bosch jbosch@medicina.udl.cat
Dr. Francesc Domingo francesc.domingo@medicina.udl.cat
Dra. Alba Gairí malbagairi@medicina.udl.cat
Dr. Jordi Garcia jordigarcia@medicina.udl.cat, jordigarciamarti@gmail.com
Dr. Xavier Samaranch samaranch@medicina.udl.cat
Dr. Eduard Solé eduard.sole@medicina.udl.cat
Dr. Jordi Bosch
Dr. Francesc Domingo
Dra. Alba Gairí
Dr. Jordi Garcia
Dr. Xavier Samaranch
Dr. Eduard Solé
Informació complementària de l'assignatura

Pediatria es la part de la medicina que estudia al nen malalt i al nen sa, però tambè el seu entorn i la influencia que rep d'ell.

L'atenció del nen es centra en els seus particulars aspectes biològics, associats al creixement, als canvis fisics que tenen lloc en tota la etapa infantil, a la immaduressa orgànica, a la immunitat, als aspectes fonamentals de la nutrició.

El dessenvolupamental psicològic i maduratiu es una peça clau en el seu benestar i frequentment genera situacions cliniques que cal conèixer per ajudar-los a creixer de manera armònica.

Objectius acadèmics de l'assignatura

Estudiar les característiques més importants del nen i les diferents etapes de la infantessa ( nadó, lactant, pre-escolar, escolar) i adolescència. Estudiar la seva patologia i coneixer els tractaments adequats a les malalties del nen

 CONTINGUT

Conèixer com es la entrevista clínica pediàtrica, el valor de la semiologia i els conceptes bàsics de la normalitat pediàtrica. Es realitzarà de manera dinàmica en els seminaris i amb combinació amb les pràctiques dins de la assignatura PAI IV.

 

 

Competències

100 Conocer las características morfofuncionales del recién nacido, el niño y el adolescente

101 Crecimiento

102 Recién nacido prematuro 

103 Reconocer, diagnosticar y orientar el manejo de las principales patologías pediátricas

104 Nutrición infantil

105 Diagnóstico y consejo genético

106 Desarrollo cognitivo, emocional y psicosocial en la infancia y adolescencia

155 Saber utilizar los diversos fármacos adecuadamente

 

 

Continguts fonamentals de l'assignatura

CLASSES TEORIQUES (PROVISIONAL)

 

1-BLOC NEONATAL

E. Solé Mir  J. Garcia Martí    Nº hores: 8 h

  1. Adaptació cardiorrespiratoria a la vida extrauterina                 (E. Solé)  1 h
    1. El part. Transició a la vida extrauterina. Mecanismes d’adaptació a la transició de la vida intrauterina a la extrauterina. Fisiologia del naixement normal. Canvis circulatoris en l’adaptació.
    2. Asfixia perinatal. Concepte d’asfíxia perinatal. Factors de risc, anticipació. Valoració del nadó amb asfixia perinatal, actuació immediata. Repercussions de l’asfixia perinatal.
    3. Encefalopatia hipoxicoisquemica. valoració inicial del nadó amb asfixia perinatal. Fisiopatologia de l’afectació neuronal en l’asfíxia. Possibilitats terapèutiques. Pronostic a llarg termini.
    4. Hemorràgia intracranial neonatal. Tipus d’hemorràgia intracranial neonatal. Factors de risc. Eines per detecció precoç i tractament. Pronòstic
    5. Adaptació i canvis circulació cardio-pulmonar. Modificacions de la circulació en el neixement 

Objectius: Conèixer la fisiologia del naixement i els mecanismes d’adaptació per una transició reeixida a la vida extrauterina. Conèixer els factors que poden afavorir una mala transició i les seves conseqüències, en especial l’encefalopatia hipoxicoisquemica i l’hemorràgia intracranial del nadó. Conèixer com prevenir i actuar davant d’aquestes complicacions.

  1. Valoració i classificació dels nadons                                  (J. Garcia) 2 h
    1. Prematuritat: Classificació dels nounats preterme. Etiologia i fisiopatologia. Clínica. Manifestacions de la prematuritat. Trastorns immediats i tardans. Diagnòstic i pronòstic (immediat i tardà). Alimentació i termoregulació
    2. Retràs de creixement intrauterí. Concepte. Característiques i peculiaritats
    3. Nadó posterme Concepte. Característiques i peculiaritats

Objectius: Establir el concepte de nounat prematur i nounat de baix pes. Conèixer les causes de prematuritat, causes maternes del nounat de poc pes i les característiques clíniques i funcionals del prematur i del nounat de baix pes. Conèixer i prevenir les seqüeles de la prematuritat.

  1. Destret respiratori del nadó                                               (J. Garcia) 2 h
    1. Diagnòstic diferencial
    2. Síndrome del pulmó humit
    3. Malaltia membrana hialina
    4. Síndrome d’aspiració meconial
    5. Síndrome d’escapament aeri

Objectius: Conèixer les característiques de la funció respiratòria neonatal. Descriure les causes principals de pneumopatia neonatal. Diferenciar la dificultat respiratòria neonatal d’origen pulmonar, cardíac i neurològic. Saber practicar i interpretar una gasometria. Saber interpretar una radiografia de tòrax en un nounat. Diferenciar les pneumopaties infeccioses i les no infeccioses. Conèixer les bases de la terapèutica respiratòria i els criteris de indicació de suport respiratori. Diagnosticar les pneumopaties neonatals tributàries de tractament quirúrgic.

4.Infeccions neonatals                                                            (E. Solé) 2 h

  1. Generalitats de les infeccions perinatals. Diferencia entre infeccions congènites i perinatals. Factors de risc. Detecció precoç. Mitjans diagnòstics en les infeccions congènites i perinatals. Tipus de transmissió de les infeccions
  2. Infeccions congènites i perinatals
    1. Infeccions TORCH
    2. Hepatitis víriques
    3. Infeccions per HIV
    4. Altres. Parvovirus, Chlamydia, Gonococ, Varicela-Zoster, Chagas
    5. Infeccions bacterianes neonatals. Etiologia de la sèpsia neonatal. Prevenció de la malaltia invasiva neonatal per Estreptococ del grup B, tractament de la sèpsia neonatal

 

Objectius: Conèixer les característiques de les infeccions del fetus i del nadó. Conèixer les diferencies entre les infeccions congènites, perinatals i neonatals. Detecció precoç, diagnòstic, clínica i tractament de les diferents infeccions. Conèixer el tractament adequat per les infeccions neonatals. Conèixer les mesures de prevenció de la transmissió de les malalties de transmissió vertical

5 Trastorns hematologics del nadó                                         (J.Garcia) 1 hora

a Anèmia

b Policitemia

c Trombocitopenia

d Alteracions de la coagulació

e Ictericia Curs anormal. Isoimmunització ABO Atresia vies biliars Profilaxi i tractament

Objectius. Conèixer les característiques de la hematologia neonatal. Conceptes, incidència i clínica. Diagnòstic i modalitat terapèutiques. Fototerapia indicacions i restriccions en l'administració d'hemoderivats. Exsanguinotransfusió

2-BLOC INFECCIOSES

J. Bosch Muñoz E. Solé Mir  J. Garcia Martí     Nº hores: 14 h

  1. Malalties exantemàtiques                                        (J. Garcia) 3 h
    1. Conceptes generals malalties exantemàtiques en el nen
    2. Exantemes eritematosos
    3. Exantemes morbiliformes
    4. Exantemes vesiculosos
    5. Exantemes urticariformes
    6. Exantemes hemorràgics

 

Objectius: Definir i identificar correctament els diferents exantemes en el nen. Identificar els diferents tipus d’exantemes agents etiològics implicats i conèixer el seu tractament i les possibles complicacions. Conèixer l’epidemiologia, clínica, complicacions  i profilaxi de malalties com ara:  xarampió , rubèola, eritema infecciós, exantema sobtat, Mononucleosis infecciosa, malaltia de Kawasaki, varicel·la, malaltia de ma-peu-boca, escarlatina entre d’altres.

  1. Infeccions SNC                                                                   (J. Garcia) 1 h
    1. Conceptes Generals. Signes meningis
    2. Meningitis bacterianes. Classificació. Esquema patogènic. Clínica de la meningitis meningocòccia. Dades de laboratori. Diagnòstic de les meningitis bacterianes. Tractament d’urgència, meningitis per a germen desconegut i específic, segons l’etiologia. Profilaxi.
    3. Meningitis asèptica: Concepte. Principals agents implicats. Clínica i forma de presentació. Diagnòstic. Característiques del LCR. Diagnòstic diferencial. Tractament i evolució.
    4. Meningitis Tuberculosa: Concepte. Incidència. Presentació clínica. Diagnòstic i diagnòstic diferencial. Tractament. Complicacions i seqüeles.
    5. Encefalitis: Concepte. Encefalitis aguda i subaguda. Etiologia i etiopatogènia. Diagnòstic i diagnòstic diferencial. Tractament i abordatge.

 

Objectius: Definir el concepte de meningitis aguda en la infància. Assenyalar els agents més freqüents en la meningitis. Planificar el diagnòstic en la meningitis bacteriana i citar els canvis del líquid cefaloraquidi (LCR).

Plantejar l’antibioteràpia empírica de la meningitis per a germen desconegut en funció de l’edat. Establir el tractament i profilaxi de la meningitis, les seves complicacions, pronòstic i profilaxi segons el germen causal. Comentar les varietats del meningococ, les seves complicacions immunològiques i l’epidemiologia de les infeccions meningocòccies en la infància a Espanya. Plantejar l’actitud terapèutica immediata.

Conèixer el concepte de meningitis asèptica i de meningitis decapitada, la seva etiologia, clínica i tractament. Conèixer l’etiologia general de les encefalitis, el seu quadre clínic, destacar les característiques de l’etiologia herpètica.

Conèixer el concepte de Meningitis tuberculosa, incidència, clínica i complicacions.

  1. Síndrome febril. Concepte                                                             (E. Solé) 2 h
    1. Homeòstasi de la temperatura corporal.
    2. La febre. Causes, importància de la febre. Tractament
    3. Síndrome de resposta inflamatòria sistèmica
    4. La febre com a manifestació de malaltia infecciosa. Etiologia principal de les infeccions pediàtriques. Factors de risc de malaltia bacteriana. Mètodes diagnòstics. Utilització racional d’antibiòtics.
    5. Valoració del nen amb febre. Algoritmes de valoració del nen febril en les diferents edats.
    6. Malaltia bacteriana invasiva en el nen febril. Factors de risc, valoració i tractament.

Objectius: Conèixer el concepte de síndrome febril en les diferents edats pediàtriques. Conèixer la importància de la febre com a marcador de malaltia potencialment greu. Conèixer les causes de la febre en els nens. Saber diferenciar utilitzant la clínica i les exploracions complementaries els nens en risc de malaltia bacteriana. Apropament terapèutic al nen amb patologia infecciosa fent especial esment en la utilització racional dels antibiòtics. Conèixer els algoritmes de valoració i tractament de la febre en els nens depenent de la seva edat: menors de 3 mesos, entre 3 i 36 mesos i més grans de 36 mesos. Ser capaços de fer un apropament diagnòstic i terapèutic del nen amb febre.

  1. Infeccions del aparell Respiratori                                      (E. Solé) 3 h
    1. Generalitats de les infeccions de la via respiratòria. Epidemiologia, etiologia, espectre clínic
    2. Infeccions de la via respiratòria alta. Refredat comú, grip, otitis, faringoamigdalitis, sinusitis, mastoïditis, infeccions profundes del coll, laringitis, tos ferina, adenopaties,
    3. Infeccions de la via respiratòria baixa. Bronquitis, bronquiolitis, pneumònia.

Objectius: Conèixer les característiques generals de les infeccions respiratòries en els nens, les formes de presentació i l’etiologia general. Per cadascuna de les patologies conèixer l’etiologia mes freqüent, les formes de presentació, la clínica i la terapèutica aconsellada. Saber diferenciar entre l’etiologia vírica i bacteriana en les diferents infeccions. Conèixer les seves complicacions i els factors de risc. Saber quins son els criteris d’ingrés per cadascuna de les patologies. Saber quan esta indicat el tractament antibiòtic i ser capaç de fer una selecció d’antibiòtic adequada a l’etiologia mes probables.

  1. Infeccions aparell digestiu. Gastroenteritis agudes          (J. Bosch)  2 h
    1. Gastroenteritis viriques
    2. Gastroenteritis bacterianes
    3. Deshidratació. Diagnòstic i tractaments de rehidratació oral i endovenós

Objectius: Conèixer les etiologies més freqüents ( virus, bacteris) ,els seus mecanismes de producció, la clínica, les complicacions, i la terapèutica hidroelectrolítica de les gastroenteritis infantils. Conèixer les necessitats d’aigua i electròlits a l’edat infantil. Conèixer els trastorns més freqüents del metabolisme de l’aigua i els electròlits en el nen. Rehidratació oral i intravenós

     6   Altres malalties produïdes per virus                                             (E. Solé) 1 h

  1. Malalties per enterovirus. Virus polio, Echo, Coxsackie. Epidemiologia. Espectre clínic. Diagnòstic i diagnòstic diferencial
  2. Parotiditis. Clínica. Diagnòstic. Complicacions
  3. Malalties per virus hepatotrops. Virus hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, Virus Epstein-Barr, Citomegalovirus. Epidemiologia, clínica, diagnòstic, diagnòstic diferencial, possibles complicacions, tractament.
  4. SIDA pediàtric. Epidemiologia. Característiques diferencials del SIDA en els nens. Prevenció. Tractament.

Objectius: Conèixer les característiques epidemiològiques i clíniques de les malalties víriques per enterovirus, parotiditis i virus hepatotrops. Conèixer els diferents espectres clínics de les infeccions per aquests virus. Conèixer les possibles complicacions. Saber interpretar les diferents proves complementaries que ens ajudin al diagnòstic. Conèixer les possibilitats terapèutiques i el pronòstic d’aquestes infeccions.

      7   Altres infeccions:                                                         (J. Bosch)  1 h

  1. Malaltia tuberculosa

Objectius: Conèixer els aspectes propis de la resposta infecciosa infantil. Epidemiologia, clínica, diagnòstic i tractament  de la tuberculosi pulmonar. Aspectes més importants de la TBC extra pulmonar.

     8    Infeccions emergents                                                          (E. Solé)  1 h

  1. Infeccions en el nen immigrant. Malària, esquistosomiasi
  2. Infeccions en el nen viatger. Infeccions prevalents en diferents zones del planeta
  3. Patologia infecciosa emergent
  4. Infeccions parasitaries. Oxiürs, Leishmania, Anisakis
  5. Infeccions transmeses per artròpodes. Malaltia de Lyme
  6. Infeccions transmeses per aliments
  7. Altres infeccions emergents

Objectius: Conèixer les característiques clíniques, epidemiològiques, criteris de gravetat i tractament de les infeccions importades i noves. Conèixer les fonts d’informació principal d’aquestes infeccions i les necessitats de profilaxi pels viatgers.

3- BLOC ÀREES ESPECÍFIQUES

J. Bosch Muñoz A. Gairí Burgués X. Samaranch Gallart    Nº hores : 15 h

  1.  NUTRICIÓ INFANTIL                                (J Bosch)                1 h

             a) Alletament matern   b) Lactancia artificial   c) Beikost   d) Vitamines i minerals  e) Obesitat infantil 

OBJECTIU

Conèixer com alimentem el nadó normal.Avantatges de l'alletament matern. Quina es l'alimentació després de la llet materna (Beikost). Conèixer aquells nutrients (vitamines i minerals) que son importants en el desenvolupament infantil. Conèixer la incidència i les causes de los trastorns nutritius més freqüents en el món i llurs implicacions sociològiques. Concepte de desnutrició i de malnutrició Obesitat. Conèixer la incidència, l’etiologia, la patogènia, la clínica, el diagnòstic i l’enfocament  terapèutic

  1. DIGESTIU

        a) VÒMITS EN EL NEN     (J Bosch)         1 h

                             a) Estenosi Hipertròfica de pilor  b) Reflux gastro esofagic  c) Altres causes de vomits

        OBJECTIU

Conèixer l’etiologia, clínica, diagnòstic i tractament de les principals causes de vòmits en el nen, en funció de la edat. Valoració de les proves complementàries per al diagnòstic. Conèixer els aspectes pediàtrics de l’Estenosi hipertròfica de pílor, del Reflux gastro-esofàgic i saber valorar altres causes de vòmits en el nen  

        b) DOLOR ABDOMINAL EN EL NEN    (J Bosch)    1 h

                             a) Dolor abdominal agut  b) Dolor abdominal cronic    

OBJECTIU

Conèixer les causes més freqüents de dolor abdominal en el nen, en funció de la edat. Presentació clínica, diagnòstic i tractament. Valoració de les proves complementàries pera el diagnòstic i  tractament. Conèixer els aspectes pediàtrics de la Invaginació intestinal, l’apendicitis aguda, de l’adenitis mesentèrica i saber valorar  altres  causes de dolor abdominal en el nen.

       c)   DIARREA CRÒNICA        (J Bosch)                1 h                   

                          a) Malatia celiaca    b) Fibrosi quística

          OBJECTIU

Conèixer les etiologies, valoració clínica i orientació diagnòstica de les principals causes de diarrea crònica en el nen. Valoració i interpretació de las proves complementàries en un nen amb diarrea crònica. Aspectes pediàtrics de malalties que poden cursar amb diarrea crònica com la malaltia celíaca la fibrosi cística de pàncrees i saber valorar altres causes freqüents de diarrea crònica en el nen. Tractament nutricional   

       d)  RESTRENYIMENT INFANTIL       ( J Bosch) 1h

Conèixer les causes i el mecanisme etiopatogènic del restrenyiment a la infància, especialment el restrenyiment idiopàtic i el megacòlon aganglionic  Conèixer el paper preventiu i terapèutic d’una correcta alimentació. Encopresi en la infància

  1. RESPIRATORI.          (A.Gairi)            2 h 
    1. Asma
    2. Estudi al.lèrgies
    3. Principals Immunodeficiències

         OBJECTIU

Coneixement de l’etiopatogènia, clínica, diagnòstic i tractament de l’asma en la infància. Diferències amb la malaltia en l’adult. Descripció del nen alérgic i les seves característiques cliniques. Mitjans diagnòstics. Principals Immunodeficiències en l'edat pediàtrica. Abordatge terapèutic

        CONTINGUT

Tipus d’asma. Factors que incideixen en l’asma infantil. Clínica, diagnòstic, pronòstic i tractament. Actitud del metge davant d’un infant amb crisi asmàtica. Terapèutica. Tipus d'alèrgia. Tractament

 

  1. APARELL  URINARI. INFECCIÓ URINÀRIA      (X. Samaranch) 1 h

OBJECTIU

          CONTINGUT

Etiologia. Mecanismes d’infecció. Clínica en funció de la edat. Diagnòstic tractament i seguiment. Reflux vèsico-ureteral.

Malformacions congènites de les vies urinàries. Actitud davant la sospita d’infecció urinària. Estudi de l'enuresi

  1. SISTEMA CARDIOVASCULAR     (X.Samaranch)                              1 h

              OBJECTIU

Conèixer la circulació fetal i dels canvis després del part. Valoració i actuació davant  de les principals cardiopaties congènites en el nen.

                CONTINGUT

Buf funcional a la infància. Insuficiència cardíaca en el nen. Classificació de les cardiopaties congènites. Etiopatogènia, diagnòstic i tractament ( CIV; CIA; Ductus, Coartació aòrtica, Tetralogia de Fallot, transposició grans vasos, estenosi pulmonar).

Principals trastorns del ritme a la infància.

  1. ENDOCRINOLOGIA                                 (J Bosch)           2 hores
    1. Diabetis. Tipus I. Altres tipus. 
    2. Patologia tiroidal. Hipotiroidisme congènit. Tiroiditis. Hipertiroidisme
    3. Patologia suprarenal. Hiperplasia clàsica i No clàsica.
    4. Estudi del creixement. Normalitat i variats. Patologia
    5. Estudi de la pubertat. Normalitat i variants. Patologia

            OBJECTIU

Conèixer els trastorns endocrinològics pediàtrics més freqüents en relació a la patologia glandular.

Diabetis, alteracions de l’eix hipotàlem –hipòfisi –tiroïdal ,suprarenal/sexual. Patologia de paratiroides.

  1. PATOLOGIA DEL SISTEMA NERVIÓS  (X. Samaranch)                 2 h

          OBJECTIU

Conèixer els trastorns neurològics  més freqüents en el nen i les causes més freqüents de convulsions en el nen.

          CONTINGUT

  1. ONCOLOGIA PEDIÀTRICA          (X Samaranch )                              1 h

    OBJECTIU

Conèixer les neoplàsies més freqüents en el nen, la seva expressió clínica, localització, diagnòstic, pronòstic i tractament.

             CONTINGUT

Neuroblastoma / Nefroblastoma (Tumor de Wilms) Limfomes  Tumors de teixits tous (Rabdomiosarcomes) Tumors ossis.

Tumors del sistema nerviós central. Processos que s’associen a neoplàsies.

  1. MALALTIES HEMATOLÒGIQUES       (X. Samaranch)         1 hora

            OBJECTIU

Conèixer els trastorns hematològics més freqüents en el nen. Diagnòstic, profilaxis i tractament.

             CONTINGUT

Anèmies en el nen. Trastorns hemorràgics més freqüents en el nen

10. MALALTIES METABOLIQUES A LA INFANCIA   (E.Solé)     1 hora

11. PRINCIPALS SINDROMS DIAGNOSTICATS A L'EDAT PEDIATRIC (E.Solé)  1 hora

 

 

 

SEMINARIS 

Exploració física  i neurològica del nadó normal                  (J.Garcia)               1 hora

Atenció al nadó en la sala de parts                                    (E.Solé)                 1 hora

La Historia clinica i l'exploració física en pediatria                (A.Gairí i J.Bosch)  2 hores

Malaties exantemàtiques                                                   (J.Garcia)              1 hora

Malaties infeccioses pediàtriques                                        (E.Solé)                1 hora

Nutrició infantil                                                                   (J.Bosch)              1 hora

Immunitzacions en pediatria                                               (J.Garcia)               1 hora

Creixement infantil                                                             (J.Bosch)               2 hores

Diagnostic per imatge en pediatria                                       (E.Solé)                 2 hores

Tractaments en patologia respiratoria i alergica                      (A.Gairi)                1 hora

Accidents infantils. Intoxicacions                                          (X.Samaranch)        2 hores                 

El nen maltractat                                                               (F. Domingo)           2 hores

L'atenció al nen greu                                                            (E.Solé)                 1 hora

 

TALLERS

Procediments terapeutics en pediatria                                 (J.Garcia i J.Bosch)  2 hores

RCP en pediatria                                                                (E.Solé i A.Gairí)      2 hores 

 

Eixos metodològics de l'assignatura

Te una part teòrica, explicada en forma de classes magistrals en horari de 13 a 14h.

Estan previstos seminaris que es realitzen de 15 a 17, sent alguns d'ells d'una hora i d'altres de dues hores.

També inclou uns tallers en grups petits perquè els alumnes aprenguin determinades tècniques i habilitats importants en el procès diagnòstic del nen i les bases de les maniobres de reanimació cardio pulmonar.

 

 

Pla de desenvolupament de l'assignatura

Les classes en grup gran es realitzaran entre Febrer i Març.

Els seminarisi els tallers tindran lloc entre febrer i maig.

Sistema d'avaluació

Es farà un examen tipus test sobre tota la materia teorica, explicada en classes magistrals, i sobre les materies dels seminaris fins la data del primer examen, que sera  el 15 d'abril

Es fara una avaluació "on line" en relació a la resta dels seminaris . S'anunciarà la data amb suficient antelació.

AVALUACIÓ

Examen teòric Valor 60% ( nota minima per aprobar aquesta part 5/10)

Examen seminaris. El seu conjunt tindrà un valor de 40% ( nota minima per aprobar 5/10)

 

 

Bibliografia i recursos d'informació

NELSON Tratado de Pediatría

NELSON. PEDIATRIA ESENCIAL(MARCDANTE, K.J.) Editorial Elsevier

M. CRUZ Tratado de Pediatría 

GALDÓ M. CRUZ Exploración Clínica en Pediatría Ed. Masson,  1995  (1ª edición)

LISSAUER CLAYDEN Texto ilustrado de Pediatría Editorial Elsevier Mosby, 2009 (3ª edición)

KRUGMAN-KATZ-GERSHON-WILFERT Enfermedades Infecciosas.

TAEUSCH, H. Ed. Saunders. TRATADO NEONATOLOGIA DE AVERY

CLOHERTY, J. MANUAL DE NEONATOLOGIA Ed Wolters Kluwer

GOMELLA T. NEONATOLOGIA

Sociedad Española de Neonatologia. MANUAL DE REANIMACIÓN NEONATAL

MÁXIMO VENTO, MANUEL MORO. DE GUARDIA EN NEONATOLOGÍA.

R. GIMÉNEZ GONZÁLEZ  Manual de Neonatologia. Procedimientos diagnósticos y Terapéuticos.

BRAS,  DE LA FLOR, TORREGROSSA,. VAN ESSO. Pediatría en Atención Primaria

MUÑOZ, HIDALGO, CLEMENTE Pediatría Extrahospitalaria. Fundamentos clínicos para Atención Primaria

SCHWARTZ W Los 5 minutos clave en la consulta del pediatra Ed. Médica AWWE

CASTELLANO, HIDALGO, REDONDO Medicina de la Adolescencia. Atención integral

 

WEBS

Pediatria Catalana

Publicació Oficial de la Societat Catalana de Pediatria

www.acmcb.es/societats/pediatria

Pediatría Integral.

Programa de Formación Continuada en Pediatría Extrahospitalaria.

Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria.

www.sepeap.es

Pediatría Atención Primaria.

Publicación Oficial de la Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria.

www.aepap.org

www.pap.es

Asociación Española de Pediatria

www.aeped.es

Acadèmia americana de pediatria

www.aap.org

Child Abuse and Neglect. The International Journal

http://ispcan.org/

 

www.pediatresdeponent.org   Pagina del col·lectiu de pediatres de Lleida

Sociedad Española de Endocrinologia Pediatrica

www.seep.es

PDF