Castellano English
GUIA DOCENT
SISTEMA IMMUNE
Coordinació:
VERDAGUER AUTONELL, JOAN
Any acadèmic 2019-20
GUIA DOCENT: SISTEMA IMMUNE 2019-20

Informació general de l'assignatura
DenominacióSISTEMA IMMUNE
Codi100504
Semestre d'impartició2N SEMESTRE - GRAU- JUN/SET
Caràcter
Grau/MàsterCursCaràcterModalitat
Grau en Medicina2OBLIGATÒRIAPresencial
Nombre de crèdits assignatura (ECTS)6
Tipus d'activitat, crèdits i grups
Tipus d'activitatPRAULATEORIA
Nombre de crèdits2.23.8
Nombre de grups51
CoordinacióVERDAGUER AUTONELL, JOAN
Departament/sMEDICINA EXPERIMENTAL
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiantH Presencials 60
H. No Presencials 90
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Professor/a (s/es)Adreça electrònica professor/a (s/es)Crèdits impartits pel professoratHorari de tutoria/lloc
MORA GIRAL, CONCEPCIONconchi.mora@udl.cat2,8
ROSELL MASES, ESTELAestela.rosell@udl.cat2
VERDAGUER AUTONELL, JOANjoan.verdaguer@udl.cat10
Objectius acadèmics de l'assignatura

És una matèria del segon curs del Grau de Medicina que s’imparteix durant el segon semestre acadèmic. En aquesta assignatura es vol proporcionar als alumnes els coneixements bàsics i necessaris que els permetin entendre els processos del funcionament del sistema immunitari tant en la salut com en la malaltia, i interpretar les bases de la resposta immunitària fisiològica com fisiopatològica. Aquests coneixements els hauran de saber utilitzar per  resoldre problemes de salut utilitzant un llenguatge científic bàsic relacionat amb la Immunologia I la Immunopatologia.

 

La finalitat del curs és proporcionar al alumne el coneixement bàsic dels mecanismes que regeixen el sistema immunitari, com a base del manteniment homeostàtic de l’organisme i de la seva defensa davant els distints agents externs o fenòmens adversos.

La resposta immunitària es pot dividir en tres grans fases: una de reconeixement, una d’activació i finalment una d’efectora. Per poder entendre aquests mecanismes, el programa docent està dividit en blocs: el primer serveix d’introducció a les característiques generals del sistema immunitari. El segon està dedicat als òrgans i cèl·lules del sistema immunitari, i en el tercer es detallen les molècules i factors implicats en la resposta immunitària. En el quart bloc es descriuen les bases de regulació de la resposta immunitària. Finalment, un últim tema està destinat a donar una visió molt general de la Immunopatologia. En los seminaris s'analitzaran i discutiran cassos clínics de diferents immunopatologies.

Per aprovar aquesta assignatura, l’estudiant haurà d’assolir els següents objectius concrets:

1. Conèixer les característiques fonamentals del sistema immunològic (òrgans, cèl·lules, i molècules).

2. Conèixer i entendre les característiques l’actuació del sistema immunitari innat (o resposta immunitària primària).

3. Conèixer i entendre les característiques l’actuació del sistema immunitari adquirit (o resposta immunitària secundària).

4. Entendre les característiques pròpies de la Immunopatologia.

5. Aprendre quines són les aplicacions clíniques de la immunologia.

 

A més de conèixer i saber aplicar els conceptes especificats en el programa teòric que s'estableixen en els temes de teoria i els seminaris, els estudiants hauran:

- Conèixer la terminologia i el llenguatge científic bàsic relacionat amb la Immunologia I la Immunopatologia.

- Saber utilitzar els conceptes relacionats amb aquets continguts temàtics per interpretar aspectes fisiològics i de la patologia humana.

Competències

22 Coneixer la morfologia, estructura i funció del sistema immunitari

26 Adaptació a l'entorn

Continguts fonamentals de l'assignatura

L’estructura i els continguts del programa docent s’han dissenyat d’acord amb les necessitats de la titulació, tenint en compte que té una orientació eminentment assistencial. Per això, en les classes magistrals i els seminaris es dona especial importància a la part clínica de la assignatura. Dins la docència d’aquesta matèria, es fa la distinció entre Immunologia Bàsica, i Immunologia Clínica o Immunopatologia. La primera s’ocupa del estudi dels elements del sistema immunitari normal i la seva funció (ex: estudi d’òrgans, cèl·lules i molècules, embriologia, fisiologia i genètica). La Immunopatologia, en canvi, s’ocupa del estudi dels processos patològics del sistema immunitari en el ser humà, tant en aquelles situacions patològiques que impliquen la reposta del sistema immunitari (ex: infeccions, càncer, trasplantaments d’òrgans) com en aquells processos patològics que s’originen, per excés o per defecte, en el propi sistema immunitari (ex: autoimmunitat, al·lèrgia, Immunodefiències).

A més de facilitar l’adquisició de competències bàsiques transversals, es pretén que els estudiants adquireixin competències terminològiques i els conceptes bàsics d’Immunologia I Immunopatologia. A nivell instrumental, es col·laborarà en l’adquisició de competències relacionades amb la seva capacitat de comunicació, el treball en equip i en la utilització de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) per a l’obtenció i el maneig de la informació.

 

Eixos metodològics de l'assignatura

Per assolir els objectius i adquirir les competències atribuïdes es programaran les següents activitats:

- Classes magistrals. (CM)

Aquestes es realitzaran amb tots els alumnes i no són obligatòries.

Tenen com finalitat donar un visió general del contingut temàtic destacant-hi aquells aspectes que els seran útils en la seva formació com a metges.

- Seminaris. (Sem)

Aquests es realitzaran amb 1/5 dels estudiants, no són obligatoris i s’han de fer amb el grup corresponent. Cada grup es subdividirà en 5 grups de treball que sempre estaran integrats pel mateixos alumnes.

El seminaris tenen con a finalitat que els alumnes apliquin el conceptes teòrics i que aprofundeixin en aquests aspectes més rellevants i mes complexes dels temes.  

 

Pla de desenvolupament de l'assignatura

 

L'assignatura s'impartirà a través del desenvolupamen dels següents temes teòrics i de seminaris:

 

TEMARI TEÒRIC (GRUP ÚNIC) 

 

IMMUNOLOGIA BÀSICA (50% de l'assignatura)

 

TEMA 1.- Introducció a la Immunologia. El sistema immunitari com a dispositiu de resposta contra les agresions. Elements del sistema immunitari: òrgans (primaris i secundaris), cèl·lules, i molècules. Definició d’immunitat natural (o primària) i immunitat adquirida (o adaptativa). Anatomia del  Sistema Immune.

 

TEMA 2.- Anatomia del Sistema Immune. Diferents òrgans i texits responsables de la formació dels efectius immunlògics (Òrgans linfoides primaris a l’ adult: timus i moll de l’os);   i de la seva organització per muntar la resposta immunitària (melsa, ganglis limfàtics, teixit limfoide associat a mucoses).

 

TEMA 3.- Immunitat Innata.Definició. Mecanismes de resistència naturals. Sistema extern de defensa, barreres físiques i químiques. Fagòcits: Fagòcits polimorfonuclears: neutròfils. Macròfags. Receptors de reconeixement de patrons (PRR), PAMPS y DAMPS. Resposta inflamatòria. Components químics antimicrobians: lisozima, defensines,... Proteïnes de fase aguda: inflamació i febre. Mastòcits.

TEMA 4.- El complement. . Introducció. Proteïnes sèriques, sistema enzimàtic d’activació en cascada. Principal efector i amplificador de la immunitat humoral. Nomenclatura. Via clàssica. Via alterna. Via de les lectines. Regulació del sistema del complement. Receptors del sistema de complement.

 

TEMA 5.-  Immunògens i Antígens. Definició d’immunitat adquirida i característiques principals. Definició d’immunògen, antigen, haptè, i epítop.

 

TEMA 6.- Cèl·lules Presentadores d’ Antígens (APCs). Cèl·lules presentadores d’antigen professionals: Els macròfags, les cèl·lules dendrítiques, i els limfòcits B. Funcions i varietats segons la seva localització anatòmica. Marcadors. Iniciació de la resposta adquirida.

 

TEMA7.-  Complex Major d’ Histocompatibilitat (MHC). Definició i funció del MHC. Proteïnes codificades en el MHC. Estructura de les molècules del MHC de classe I. Estructura de les molècules de MHC de classe II. Característiques diferencials de les molècules de MHC de classe I i II. Vies de processament.

 

TEMA 8.- Immunoglobulines, Receptor de cèl·lula B (BCR), Receptor de Cèl·lula T (TCR). Immunoglobulines. Estructura molecular. Cadenes lleugeres (VL-CL) i cadenes pesades (VH-CH). Nomenclatura. Propietats i activitats biològiques de les immunoglobulines. BCR com a receptor d’antigen de membrana: molècules que participen en el complex. Interacció antigen-anticòs. Receptor dels limfòcits T (TCR). Receptor ab (TCRab); receptor  gd (TCRgd). Estructura bioquímica del receptor. Propietats, restricció per el MHC. Complex CD3. Restricció de la resposta T per el MHC. Recombinació somàtica, edició del receptor i  revisió del receptor.

 

TEMA 9.- Limfòcits B i T.  Generalitats. Limfòcits, tipus de limfòcits, estudi fenotípic i funcional dels limfòcits. Els limfòcits B: Ontogènia i maduració dels limfòcits B. Funció de les cèl·lules B durant la resposta immunitària. Cèl·lules plasmàtiques i producció d’anticossos.  Hipemutació somàtica i maduració per afinitat. Subpoblacions de limfòcits B. Limfòcits T: Definició. Propietats. Ontogènia i maduració dels limfòcits T. Selecció tímica. Limfòcits T TCRab i TCRgd. Interacció TCR, MHC i molècules accessòries. Limfòcits T CD4+ i CD8+. Subpoblacions funcionals de limfòcits T CD4+ i CD8+.

 

TEMA 10.- Citocines I Quimiocines. Famílies. Definició de les citocines i les quimiocines. Funció en la hematopoesi. Paper de les citocines en la resposta inflamatòria. Acció autocrina, paracrina i endocrina. Patrons de citocines: TH1, TH2, TH3, TH17,… Quimiocines: Introducció. Acció quimiotàctica i homing de leucòcits. Citocines amb funció quimiotàctica. Famílies i els seus receptors.

 

TEMA 11.- Molècules d’ Adhesió. Molècules d’adhesió. Definició i funció. Distribució de les diferents poblacions cel·lulars en els òrgans limfàtics.

 

TEMA 12.- Activació LImfocitària.  Descripció de les principals vies de senyalització del TCR i BCR. Correceptors, coestimuladors, vies efectores a la resposta adquirida.

 

IMMUNOPATOLOGIA (30% de l'assignatura)

 

Tema 13.- Visió global de la resposta immune. Mecanismes d’hipersensibilitat. Visió global coordinada de la resposta del sistema immunitari. Mecanismes d’hipersensibilitat segons la classificació de Gel i Coombs .

 

Tema 14.- Resposta Immunitària contra patògens. Mecanismes d’evasió de la resposta immunitària per part dels patògens.

 

Tema 15.- Immunitat Tumoral.  Resposta immunitària contra tumors.

 

Tema 16.- Trasplantament d’òrgans. Concepte d’al·loreactivitat. Conceptes generals d’immunologia del trasplantament.

 

Tema 17.- Tolerancia Immunològica i Autoimmunitat. Concepte de Immunopatologia. Trastorns immunopatològics: Immunodeficiències, malalties autoimmunitàries, i al·lèrgia. Autorregulació com a propietat essencial del SI. Mecanismes de regulació: tolerància immunològica. Tolerància en limfòcits T i B: tolerància central i tolerància perifèrica

 

Tema 18.- Al·lèrgia. Mecanismes immunopatogènics implicats en l’al·lèrgia.

 

Tema 19.- Immunodeficiència. Immunodeficiències: concepte i classificació.

 

 

SEMINARIS: ESTUDI DE CASSOS (GRUPS REDUITS) (20% de l'assignatura)

En els seminaris s’analitzaran Cassos Clínics d’Immunopatologia.

Sistema d'avaluació

Avaluació aprenentatges

 

 

Tipus avaluació

Teoria (Immunologia Bàsica)  

50

Examen test

Teoria (Immunopatologia)  

30

Examen test

Seminaris

20

Examen test

 

La nota final serà la suma dels diferents aspectes avaluats:

Bibliografia i recursos d'informació

BIBLIOGRAFIA BÀSICA

- Abbas A., W. Lichtman, R. Pober. Inmunología Celular y Molecular. 9 edició. Editorial ELSEVIER, 2018.

- Roitt, I. M. Inmunología Fundamentos. 12 edició. Panamericana Médica, 2014.

- Peakman M, Vergani D. Inmunología básica y clínica. 2 edició . Editorial ELSEVIER, 2011.

BIBLIOGRAFIA COMPLEMENTÀRIA

- Stites, D. P., A. I. Terr, T. G. Parslow. Inmunología Básica y Clínica. 10 edició. 2003. McGraw-Hill Companies.

- Stites, D. P., A. I. Terr, T. G. Parslow. Medical Immunology. 10 edició. 2001.

- William E. Paul. Fundamental Immunology. 7 edició. 2013. Lippincott Williams and Wilkins.

. Nature reviews in Immunology.

Adaptacions als continguts degudes al COVID-19

Continguts i Metodologia

Els continguts de l'assignatura no han variat. L´únic que ha canviat és que en la segona part de l'assignatura (la part d'Immunopatologia) s'han substituït les classes teòriques i seminaris presencials per les mateixes classes i els seminaris però amb tot el tema escrit. És a dir a més de les presentacions (diapositives), s'ha inclòs un redactat amb una nota suficientment explicativa de cada una de les diapositives. Es proposa a més fer tutories per aclarir qualsevol dubte que pugui sorgir durant l'aprenentatge individual dels estudiants.

Avaluació

Degut a la pandèmia de COVID-19, aquest any de manera excepcional, l'avaluació dels coneixements conceptuals i teòrics es realitzarà a través de dos exàmens online: El primer examen inclourà la part de Immunologia Bàsica (explicada per la Dra. Conxi Mora), i la segona part inclourà la part teòrica d'Immunopatologia i els seminaris de cassos clínics. Ambdos exàmens seran tipus test i constituiran cadascun d'ells el 50% de la nota final.

 

PDF