Castellano English
GUIA DOCENT
ESTRUCTURA I FUNCIÓ CEL.LULAR
Coordinació:
ENCINAS MARTIN, MARIO
Any acadèmic 2023-24
GUIA DOCENT: ESTRUCTURA I FUNCIÓ CEL.LULAR 2023-24

Informació general de l'assignatura
DenominacióESTRUCTURA I FUNCIÓ CEL.LULAR
Codi100501
Semestre d'imparticióPRIMER QUADRIMESTRE
Caràcter
Grau/MàsterCursCaràcterModalitat
Grau en Medicina1TRONCAL/BÀSICAPresencial
Nombre de crèdits assignatura (ECTS)12
Tipus d'activitat, crèdits i grupsNomés examen
CoordinacióENCINAS MARTIN, MARIO
Departament/sMEDICINA EXPERIMENTAL
Distribució càrrega docent entre la classe presencial i el treball autònom de l'estudiantH Presencials 120
H. No Presencials 180
Informació important sobre tractament de dadesConsulteu aquest enllaç per a més informació.
Idioma/es d'imparticióCatalà
Distribució de crèditsClasses Magistrals (Grup Gran) 6 ECTS
Pràctiques Laboratori (Grup Petit) 2 ECTS
Seminaris (Grup Mitjà) 4, ECTS
Professor/a (s/es)Adreça electrònica professor/a (s/es)Crèdits impartits pel professoratHorari de tutoria/lloc
ENCINAS MARTIN, MARIOmario.encinas@udl.cat0
Informació complementària de l'assignatura

És una matèria del primer curs del Grau de Medicina que s’imparteix durant el primer semestre del curs acadèmic. Amb el pla de treball proposat es vol proporcionar, als alumnes que inicien el estudis de Medicina, els coneixements bàsics i necessaris que els han de permetre entendre els processos cel·lulars responsables del funcionament del cos humà i interpretar les bases cel·lulars de les malalties. A més, aquests coneixements s’hauran de saber utilitzar  per resoldre problemes de salut, tot utilitzant un llenguatge científic bàsic relacionat amb la Biologia Cel·lular i la Fisiologia General.

A més de facilitar l’adquisició de competències bàsiques transversals, es pretén que els estudiants adquireixin competències terminològiques i els conceptes bàsics de Biologia Cel·lular i Fisiologia General, tant a nivell estructural com funcional. A nivell instrumental, a més de familiaritzar els alumnes amb les tècniques bàsiques emprades en l’estudi de les cèl·lules, es col·laborarà en l’adquisició de competències relacionades amb la seva capacitat de comunicació, el treball en equip i en la utilització de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) per a l’obtenció i el maneig de la informació,.

Per facilitar el seguiment d’aquesta matèria és aconsellable que els alumnes procedents de Batxillerat hagin cursat, a més de la Biologia, la matèria optativa Biologia Humana.

Com que una de les competències que han d’adquirir els estudiants de medicina és autoformar-se utilitzant les noves tecnologies, una part de la matèria s’impartirà de forma virtual a través del Campus Virtual de la UdL.

 

Objectius acadèmics de l'assignatura

1)  A nivell de coneixements l’estudiant que superi l’assignatura ha de: 

2)  Els principals objectius docents que es volen assolir amb les activitats programades són: 

3)  A més, l’estudiant que superi la assignatura ha de assolir les següents competències: 

Competències
Continguts fonamentals de l'assignatura

Tema 1 Introducció als cos humà.

Els compartiments aquosos. Nivells d’organització. Forma i funció. Els compartiments aquosos. Medi intracel·lular. Medi extracel·lular (J. Boada).

Tema 2 Principis bioenergètiques aplicables als sistemes biològics.

ATP moneda energètica, Gradients electroquímics. Processos oxidoreducció (J. Boada)

Tema 3 La cèl·lula com unitat estructural i funcional del cos humà.

Nivells, molecular i cel·lular d’organització dels éssers vius.. Teoria cel·lular. Diversitat cel·lular. Especialització cel·lular: significat funcional, integració de les cèl·lules en teixits. . Concepte de teixit. Les cèl·lules mare com a eina terapèutica. Cèl·lula i malaltia (J. Ribera)

Tema 4 L’entorn cel·lular. La matriu extracel·lular.

Elements acel·lulars del nostre cos. La matriu extracel·lular (MEC): organització molecular, elements fibrosos: el col·lagen i l’elastina, substància fonamental amorfa: proteoglicans i glicosaminoglicans, proteïnes adhesió. La làmina basal. Vesícules extracel·lulars,  El matrisoma. Interacció de les cèl·lules amb la MEC: migració cel·lular, reparació de teixits la MEC i la Medicina reparativa. Altres matrius extracel·lulars no col·lagèniques: biofilm  (J. Ribera)

Tema 5 Membranes.

Diversitat de membranes. Aïllament de membranes pel seu estudi. Composició i organització molecular de les membranes, bicapes i monocapes. Liposomes, nanopartícules lipídiques sòlides. Lípids de membrana: fosfoglicèrids, esfingolípids, terpenoides  i colesterol.. Proteïnes de membrana: integrals, perifèriques i d´ancoratge. Glicocàlix. Propietats de les membranes degudes a la seva composició lipídica: fluïdesa, asimetria, microdominis i polaritat de les membranes Funcions de la membrana plasmàtica. (J. Ribera)

Tema 6 Membrana cel·lular i adhesió cel·lular.

Integració de les cèl·lules en teixits. L’Epiteli com a model d'elements d'adhesió cel·lular. Molècules d’adhesió cel·lular Estructures cel·lulars relacionades amb l’adhesió cèl·lula a cèl·lula i de la cèl·lula amb la MEC. Molècules d’adhesió i migració cel·lular. Relació de les unions cel·lulars amb  el citoesquelet. Adhesió cel·lular i les vies de comunicació cel·lular. L’adhesió cel·lular en la migració cel·lular durant la reparació de teixits, el desenvolupament  i la disseminació de tumors. Malalties relacionades amb els mecanismes d’adhesió cel·lular (J. Ribera)

Tema 7 Moviment d’aigua a través de les membranes.

Mecanismes i models de transport que regulen els intercanvis entre els  compartiments que separen les membranes. Permeabilitat de les membranes. Difusió i moviment d’aigua: osmosis. Aquaporines (J. Boada, J. Ribera)

Tema 8 Transport macromolecular a través de la membrana.

Relació de la membrana amb els altres compartiments intracel·lulars. Entrada i sortida de substàncies per vesiculació. Endocitosis mitjançada per receptor. La clatrina, les adaptines i la dinamina . Les caveoles.  L’endosoma.  Exosomes i microvesícules. Endocitosis i estratègies d’infecció usades per virus i bacteris (J .Ribera)

Tema 9 Transport a nivell molecular.

Transport a nivell molecular: transportadors, canals i bombes. Acoblament de sistemes de transport molecular. Barrera hematoencefàlica (J. Boada)

Tema 10 El citoplasma.

El hialoplasma: Sol-Gel Composició i organització del citosol. Dipòsits intracitosòlics: grànuls de glicogen, gotes lipídiques. Degradació de proteïnes: el proteosoma (J. Ribera)

Tema 11 El ribosoma.

Introducció a la síntesi de proteïnes. El ribosoma. Diversitat: ribosomes citosòlics i mitoribosomes. Ribosomes i antibiòtics. Organització molecular. Poliribosomes. Biogènesi del ribosomes. (J. Ribera)

Tema 12 Propietats elèctriques de les membranes.

Bioelectricitat. Bases iòniques del potencial de membrana. Membranes excitables. Potencial electrònic. Potencial d’acció. (J. Boada)

Tema 13 La neurona com a model de cèl·lula excitable.

Aspectes morfofuncionals de les neurones. Polaritat de les neurones. Xarxes neuronals. La beina de mielina. Conducció saltatòria. Concepte de neurotransmissor i receptor. (J. Boada)

Tema 14 Homeòstasi i adaptació a l’entorn.

Medi intern i entorn. Conformisme versus adaptació. Concepte d’homeòstasi. Retroalimentació negativa. Retroalimentació positiva. Homeòstasi i malaltia. Al·lostasi. (J. Boada)

Tema 15 Bases fisiològiques de la comunicació cel·lular.

Etapes de la comunicació cel·lular. Senyalització extracel·lular. Comunicació paracrina. Comunicació endocrina. Comunicació autocrina. Comunicació sinàptica. (J. Boada)

Tema 16 Receptors de senyals de superfície.

Tipus de receptors: Canals, Proteïnes G trimètriques, Receptors enzimàtics: proteïnquinases. Senyalització intracel·lular: transducció de senyal. Segons missatgers (M Encinas)

Tema 17 Citoesquelet I. Organització molecular

Elements que configuren l’armadura esquelètica de les cèl·lules: Els microtúbuls, els microfilaments, els filaments intermedis (FI). Dinàmica dels elements del citoesquelet, polimerització i despolimerització . La forma cel·lular i citoesquelet: el microvil·li, centríols i la polaritat de les cèl·lules, centrosomes. Adhesió cel·lular i citoesquelet (M.Encinas)

Tema 18 Citoesquelet-II Motilitat Cel·lular.

Moviment cel·lular i citoesquelet. Polaritat dels elements del citoesquelet. Proteïnes motores . Motilitat cel·lular: Cilis i flagels, el sarcòmer, prolongacions citoplasmàtiques i migració cel·lular. Transport vesicular intracel·lular relacionat amb el citoesquelet. (M. Encinas)

Tema 19 Contracció muscular.

Bases moleculars i cel·lulars de la contracció muscular. Sinapsi neuromuscular. Múscul esquelètic. Múscul cardíac. Múscul llis. (J. Boada)

Tema 20 El mitocondri.

Conversió energètica en els éssers vius. Fonaments cel·lulars de la respiració. Consum d’oxigen i producció d’oxigen als éssers vius. El mitocondri com element clau en la producció energètica de les cèl·lules; ultraestructura i característiques morfofuncionals del mitocondri. La membrana externa i l’espai intermembranari. La membrana interna: les crestes, organització molecular, permeabilitat i transportadors, la cadena respiratòria, ATP-sintetasa. Moviment de protons a través de la membrana interna, termogènesi, regulació de la mort apoptòtica. La matriu mitocondrial: els mitoribosomes, metabolisme a la matriu, síntesi complexes Fe-S. El mitocondri com a orgànul autònom: gens mitocondrials i herència materna, maquinaria de síntesi de proteïnes mitocondrials. Proteïnes mitocondrials d’origen citoplasmàtic: TIM i TOM. Mitocondri i envelliment. Variants funcionals de mitocondris (J. Ribera)

Tema 21 El peroxisoma.

Aspectes morfofuncionals: oxidació de compostos orgànics, oxidases i catalases. Paper del peroxisomes a la detoxificació i la síntesi de lípids. L’alfa i la beta-oxidació als peroxisomes Biogènesi dels peroxisomes: peroxines, PTS. Malalties relacionades amb els peroxisomes.. (J. Ribera)

Tema 22 Bases cel·lulars de la hipòxia i l’estrès oxidatiu.

Cascada de l’oxigen. Resposta cel·lular a la hipòxia: HIF. Anòxia. Hiperòxia. Espècies reactives d’oxigen i nitrogen. Estrès oxidatiu. (J. Boada)

Tema 23 Sistema endomembranós.

Via secretora intracel·lular. Reticle endoplasmàtic: ultraestructura i característiques morfofuncionals, RER i REL. Síntesi de proteïnes al reticle: SRP i el pèptid senyal. Modificació de proteïnes i control de qualitat. Síntesi de lípids. Detoxificació. El reticle sarcoplasmàtic i els dipòsits de calci. Aparell de Golgi. Ultraestructura i característiques morfofuncionals. Modificació de proteïnes. Empaquetament i distribució de components que travessen pel Golgi. Tràfic vesicular. Endosomes. Característiques morfofuncionals. Tràfic intracel·lular. Vesícules recobertes: COP i clatrina  Les proteïnes SNARE. Mecanismes de fusió vesicular. Tràfic entre reticle i Golgi. ERGIC. Transcitosis. Digestió intracel·lular. Els Lisosomes. Característiques morfofuncionals: la bomba de protons. Digestió intracel·lular: fagocitosi, heterofàgia, autofàgia, crinofàgia i cossos residuals. Biogènesi.(M. Encinas)

Tema 24. Secreció cel·lular.

Cèl·lules secretores. Glàndules. Secrecions exocrines. Secrecions endocrines. Eixos endocrins (J. Boada).

Tema 25. El Nucli.

La cèl·lula eucariota i el nucli. Diversitat nuclear. Organització: Embolcall nuclear, la lamina nuclear, el porus nuclear, intercanvis nucleocitoplasmàtics, model nuclear de virus egress. La cromatina, composició, nivells d’organització: les histones i les seves modificacions, nucleosoma, fibra 30 nm, els llaços, cromosomes plomosos o escombreta. Organització espaial i funcional de la cromatina nuclear: Activitat gènica, eucromatina, heterocromatina i tipus, el cromosoma X. Regions especialitzades del nucli: nuclèol, cossos de Cajal, speckles (J. Ribera)

Tema 26. La reproducció cel·lular.

El cicle cel·lular. Fases. Control del cicle: Els punts de restricció (checkpoints) ciclines i CDKs. Mecanismes de divisió cel·lular: Mitosi: fases, el fus mitòtic, el cromosoma metafàsic. Meiosi: fases. Significat funcional de la mitosi i la meiosi. (M. Encinas)

Tema 27. La mort cel·lular.

Tipus de mort cel·lular. Necrosis: peculiaritats i significat funcional. Apoptosi: peculiaritats. Bases morfològiques i moleculars: cossos apoptòtics,  apoptosoma, caspases. Significat funcional Control genètic de l’apoptosi a C. elegans i mamífers.  Apoptosi vs. necrosi.  (M. Encinas)

Tema 28 Mètodes

Mètodes d’estudi i recerca en Biologia Cel·lular. Tema a desenvolupar com activitat pràctica al laboratori. (J. Ribera, J. Boada i M. Encinas)

 

Eixos metodològics de l'assignatura

Per assolir rels objectius i adquirir les competències atribuïdes es programaran les següents activitats:

Classes magistrals. (CM)

Seminaris

Activitats virtuals.

Tutories. (Tut)

Pràctiques de laboratori. (PL).

És OBLIGATORI que els estudiants portin en el transcurs de les pràctiques docents:

Pla de desenvolupament de l'assignatura

Degut a la situació tant complexa que estem vivint la programació i el sistema d’avaluació poden canviar, adaptant-se  a la situació del moment. Els canvis  a la programació es comunicaran per l’espai virtual. Una setmana abans d’iniciar-se el curs s’indicaran les modificacions de la programació per començar el curs. Si és que en hi ha.

Seguint les pautes de la programació:

Inicialment, i per cadascun dels temes, s’oferiran contingut teòrics a través de videoconferències. Sobre aquests continguts teòrics es desenvoluparan la resta d’activitats d’aprenentatge.

Per cadascun dels temes s’obrirà un debat al fòrum (Espai virtual) on es resoldran qüestions, pel professor i els propis alumnes, relacionades amb el tema.

Per aprofundir en els continguts temàtics i aplicar els coneixements teòrics es realitzaran els seminaris, de forma presencial. Prèviament a la data del seminari els alumnes hauran de resoldre un qüestionari de forma individualitzada, a través d’una activitat virtual amb data d’inici i de lliurament.

Aquest curs acadèmics, per les dificultats tècniques, les pràctiques és realitzaran en grups molt reduïts i una bona part d’aquestes seran demostratives.

Prèviament a cada avaluació es realitzaran tutories de forma telemàtica per poder clarificar aquells aspectes de la matèria sobre els quals l’alumne tingui dubtes.

L’avaluació de la matèria tindrà una part continua i no recuperable (50% de la matèria) i un altra de continguts teòrics recuperable  (50% de la matèria)

Sistema d'avaluació

La nota final serà la suma dels diferents aspectes avaluats:

1)  Els coneixements adquirits a les classes de teoria i als seminaris s'avaluaran conjuntament en dos examens parcials de tipus test. Par a poder fer promig entre els dos parcials ambdós s'hauran d'haver superat amb una nota igual o superior a 5, si no és el cas l'assignatura es considerarà suspesa. La nota promig d'aquests dos exàmens suposa el 85% de la nota final (cada examen parcial té el mateix pes a l'hora de fer promig). Cas de suspendre algun parcial aquest es pot recueprar per separat a l'examen de recuperació.

     2) Els coneixments adquirirts a les sessions de pràctiques de laboratori s'avaluaran en un examen tipus test a realitzar en el mateix moment que el segon parcial. La nota d'aquest examen      suposarà el 15% de la nota final, per tant aquest examen no és recuperable. No hi ha nota mínima per a aquest examen a l'hora de computar el seu resultat a la nota final.

 

 

 

 

 

 

 

     
     
     
     
     
Bibliografia i recursos d'informació

Cell Biology Books

Cell Biology Review Journals

Microscopy Atlas

PDF